“Твій Шевченко”

27 Березня 2014 14:36

200З нагоди 150-ї річниці з моменту повернення Тараса Шевченка в Україну та 200-річчя від дня народження поета Фонд Миколи Томенка «Рідна країна» реалізовує масштабний проект “Твій Шевченко”.

1.  Перевидання книги Михайла Чалого «Життя і твори Тараса Шевченка»

У березні 2011 р. було презентовано перевидання книги Михайла Чалого «Життя і твори Тараса Шевченка». Це одна з перших біографій Кобзаря, написана його товаришем Михайлом Чалим, яка останній раз видавалася у 1882 році.

Видання книги, яке здійснило видавництво «Веселка» стало можливим завдяки допомозі Фонду «Рідна країна» та секретаря Постійної комісії Київради з питань освіти та науки Олексія Давиденка.

Говорячи про автора книги, Микола Томенко сказав, що особлива значимість його роботи полягає в тому, що Михайло Чалий особисто знав поета. Він познайомився з Тарасом Шевченком у 1859 році і з цього часу неодноразово з ним зустрічався та листувався. М.Чалий допомагав Т.Шевченку за життя, а згодом брав активну участь у його перепохованні в Україні.

2. Проект «Останній шлях Тараса Шевченка»

Навесні 2011 р. Фондом «Рідна країна» спільно з Радіо «Ера FM» був реалізований проект «Останній шлях Тараса Шевченка».

З 16 по 25 травня (саме в ті дні, коли 150 років тому траурна процесія з тілом поета долала шлях з Санкт-Петербургу до Канева) 6 разів на добу в ефірі Радіо «Ера FM» звучатимуть твори Кобзаря у виконанні відомих українців.

Серед відомих громадських та політичних діячів, які читатимуть твори Тараса Шевченка в радіоефірі – політики Володимир Литвин, Микола Томенко, Олександр Мороз, В’ячеслав Кириленко, Марина Ставнійчук, Олена Бондаренко, Павло Жебрівський, Анатолій Матвієнко; актори Наталя Сумська та Анатолій Хостікоєв; співаки Ніна Матвієнко, Віталій Козловський; композитор і скрипаль Кирило Стеценко; поет та письменник Микола Сом; олімпійська чемпіонка Наталя Добринська та багато інших.

Серед більш ніж 40 творів, які були відібрані фахівцями Інституту літератури на чолі із заступником директора Інституту, відомим громадським діячем Сергієм Гальченком, слухачі, зокрема, почують вірші Тараса Шевченка «Не завидуй багатому», «Сліпий», «Сон», «Заворожи мені, волхве», «Великий льох», «Мені однаково, чи буду…», «І мертвим, і живим…» тощо.

3. “Шевченківські” дерева

Фондом М.Томенка було надано допомогу Літературно-меморіальному будинку-музею Тараса Шевченка (м.Київ) на здійснення заходів з порятунку двохсотлітньої шовковиці поета, а в одному з парків столиці започатковано вербову алею, висаджену з гілочки верби, яка вважається «онукою» верби Тараса Шевченка. Окрім того Віце-спікер Парламенту підтримав створення музею Кобзаря у Придністровському державному університеті імені Тараса Шевченка та подарував музею копії картин Тараса Шевченка «Гамалія», «Селянська родина», «Циганка-ворожка», «Автопортрет» та інші.

4. Факсимільне відтворення «Альбому Тараса Шевченка 1845 року»

У 2012 році, в рамках проекту було презентовано факсимільне відтворення «Альбому Тараса Шевченка 1845 року» (Видавничий дім “Андрій”), а також проведено ряд просвітницьких заходів.

Як відомо, Альбом малюнків 1845 року – це частина того, що довелося побачити і зафіксувати художнику Київської археографічної комісії Тарасу Шевченку під час його подорожей по містах і селах Київської і Полтавської губерній. Малюнки аквареллю і сепією, зарисовки олівцем та фрагменти фольклорних записів – це те, що зафіксував мистець впродовж кількох місяців своїх мандрівок. Окрім ілюстрацій, «Альбом» міститиме також науковий коментар, з якого читачі зможуть дізнатися про історію та мотивацію тої чи іншої зарисовки, начерків Тараса Шевченка під час його мандрівки Україною 1845 року.

Протягом лютого та березня група громадських діячів і митців не лише представила перевиданий «Альбом Тараса Шевченка», а й провела відповідні просвітницькі заходи у Київській, Полтавській та Черкаській областях — у тих містах і селищах, де побував Шевченко під час згаданої подорожі. У таких зустрічах взяли участь ініціатор проекту Віце-спікер Микола Томенко, заступник директора Інституту літератури, автор наукових коментарів у виданні Сергій Гальченко, відомий поет Микола Сом та інші.

5. Факсимільне видання “Альбому малюнків Тараса Шевченка 1841—1843 рр.”

У 2013 році Фондом “Рідна країна” були перевидані два Альбоми малюнків Тараса Шевченка з науковим коментарем відомого шевченкознавця Сергія Гальченка: “Альбом малюнків Тараса Шевченка 1841—1843 рр.” та “Альбом малюнків Тараса Шевченка 1845 року” (видавництво “Веселка”).

6. “Шевченківський щорічник”

Фонд «Рідна країна» 12 листопада 2013 року презентував унікальне видання до 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка – «Український щорічник на 2014 рік», який повністю присвячений постаті Великого Українця.

«Головна ідея цього видання – прожити у 2014-му році кожен день з Тарасом Шевченком і для України», — наголосив Микола Томенко під час презентації. Цей своєрідний «Шевченківський щорічник» містить 365 уривків з поетичних і прозових творів, фактів його життя, афоризмів, фрагментів живопису і графіки Тараса Шевченка тощо. Також у щорічнику можна знайти карту перебування Тараса Шевченка в Україні та Росії, місця, де він бував під час заслання, а також найповнішу підбірку його портретів та автопортретів, уривків з листування з друзями, сучасниками тощо.

7. Радіопроект “Твій Шевченко”

Спільно з радіокомпанією «Ера» з 22 січня 2014 р. реалізовується радіопроект “Твій Шевченко”, в рамках якого протягом ста днів 200-ма молодими людьми та відомими громадськими діячами, письменниками у радіоефірі будуть прочитані 200 фрагментів з відомих творів Тараса Шевченка.

8. Календар-закладки для книг на 2014 рік

Автор ідеї Микола Томенко: «Наш підхід такий: пропагувати серед молодих людей, щоб вони читали книги, читали українською мовою та вивчали Шевченка. Саме за цією логікою побудована і структура цього календаря-закладок. З одного боку тут зібрані усі автопортрети Тараса Шевченка, які від січня до грудня розміщені від раннього автопортрету 1840 року до автопортрету 1860 року. На 12 частин розподілене і своєрідне ідеологічне послання українському народу «І мертвим, і живим і ненарожденним землякам моїм…».

Закладки обрамлені елементами картин і зарисовок руки Шевченка, а зі зворотнього боку – розміщений календар на 2014 рік.

9. Подарунки шевченківським музеям

Фонд «Рідна країна» звернувся до бізнесменів та політиків, щоб вони в рік 200-річчя Шевченка пішли на те, щоб зі своїх приватних колекцій передали до шевченківських музеїв оригінальні та автентичні речі, пов’язані з Тарасом Шевченком, яких сьогодні бракує у багатьох музеях.

На його заклик вже відгукнувся народний депутат Ігор Шаров, який передав для Канівського музею відомий портрет родича Тараса Шевченка Фотія Красицького 1910 року.

10. Українські зірки цитують твори Шевченка у телеефірі

Фонд Миколи Томенка «Рідна країна», Медіагрупа StarLightMedia і компанія Signal Red (FILM.UA Group) створили унікальний соціально-просвітницький проект до 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка. У ньому ведучі телеканалів, відомі українці та лауреати Шевченківської премії декламують вірші поета.

У проекті «Твій Шевченко» взяли участь 25 телеведучих та 7 лауреатів Шевченківської премії. Фрагменти поезій Шевченка герої спецпроекту обирали самостійно. Кожен відеоролик закінчується словами Шевченка «Оживе добра слава, слава України!».

Обраний для цього спецпроекту формат – міжпрограмні заставки. Вони з’являться в ефірі центральних телеканалів 9 березня, у день народження Тараса Шевченка, і будуть транслюватись ще кілька місяців.

Поезії Тараса Шевченка читали: Ада Роговцева, Ніна Матвієнко, Наталія Сумська, Іван Драч, Мирослав Попович, Анатолій Хостікоєв, Михайло Слабошпицький, Ектор Хіменес Браво, Ірина Волкова, Тетяна Висоцька, Петро Дем’янчук, Маша Єфросиніна, Анна Жижа, Єгор Калейніков, Андрій Ковальський, Ігор Кондратюк, Павло Костицін, Андрій Куліков, Анастасія Мазур, Надія Матвєєва, Альона Мусієнко, Олександр Педан, Сергій Притула, Лілія Ребрик, Константин Томільченко, Олександр Скічко, Оксана Соколова, Лера Черненко, Андрій Шабанов, Михайло Шаманов, Олена Фроляк, Влад Яма.

11. Пам’ятний знак Тарасові Шевченку у Києво-Печерській лаврі

Монумент відкрили 29 вересня 2014 р. на місці, де Т. Шевченко у 1846 році створив сепію із зображенням Церкви Всіх Святих. Пам’ятний знак виготовлено Творчою майстернею Олеся Сидорука та Бориса Крилова. Надпис на композиції пам’ятного знаку: «Тут 1846 року Тарас Шевченко намалював етюд «Церква Всіх Святих у Києво-Печерській лаврі». Проект реалізовано за кошти меценатів та членів Громадського оргкомітету.