Російській і білоруські театри настрашилися їхати в Черкаси на фестиваль

29 Квітня 2014 17:31

SONY DSCМіжнародний театральний фестиваль “Сцена людства” вдев’яте пройде в Черкасах в останній тиждень весни 22-28 травня. Прикро, та в цьому році формат заходу зазнав деяких змін – учасників менше, їх географія вужча і тривалість театрального свята коротша.

Так, від участі у “Сцені людства”  відмовилися Московський, Брестський і Мінський театри. Росіяни відмовилися їхати через політичну складову, а білоруси –  ще й через власні фінансові негаразди. Зате приїдуть грузини.

“Московський театр, у принципі, хотів їхати. Але давати гарантії, що не буде провокацій під час вистави, я не міг. Ідея була, щоб у Черкаси приїхали театри з міст,  де був Шевченко свого часу: Санкт-Петербург, Оренбург. Ми вели перемовини. Я до останнього розмовляв із Мінкультом РФ, відчував: як розвивалися події в Україні і як зі мною розмовляли по телефону. Тактично, але все зводилося до того, що нічого не буде. Театральний простір, на перший погляд, не залежить від політики, а з іншого боку – нам лише так здається,  – каже директор Черкаського обласного академічного драмтеатру Володимир Осіпов. – Я вам більше скажу: керівництво нашого Мінкульту дало негласну вказівку не проводити в цьому році ніяких міжнародних театральних форумів. Сподіваюся, що десятий фестиваль пройде успішніше і всі учасники, які були в нас за 10-літній період приїдуть у Черкаси”.

Із урахуванням обмеження фінансування “Сцени людства” фестиваль триватиме не 10 днів, як завжди, а тиждень.

SONY DSC

Відкриватимуть програму фестивалю грузинські театри, які зіграють дві вистави російською мовою – класику “Гроза” за драмою Миколи Островського і “Жовтий ангел”, присвячену Олександру Вертинському.

Наскрізна тема – Шевченко, яку презентуватимуть різні театри. Так, Львівський драматичний театр ім. Лесі Українки привезе “Стіну” (історична ретроспектива за творами Шевченка і Юрія Щербака), а Київський Національний академічний театр ім. Франка – виставу “Така її доля”.

Несподіванка фестивалю – участь Полтавського театру ім. Гоголя. Осіпов каже, що гості з Полтави були включені до програми спонтанно – місяць тому в їх театрі сталася пожежа, працювати актори на повну не можуть, тож довелося виручати колег. Полтавчани покажуть у Черкасах комедію-водевіль “Ханума” Авксентія Цагарелі – це прем’єра, якій не судилося бути показаній через пожежу в театрі.

Черкаський театр покаже “Великий льох”.

Квитки на вистави фестивалю будуть від 30 до 130 гривень.