Уманський краєзнавчий музей гине від плісняви і скрути

29 Квітня 2014 11:31
progolovne.ck.ua

progolovne.ck.ua

Один із найстаріших музеїв Черкащини – Уманський краєзнавчий – “захворів” на грибок. Пліснява нищить будівлю й експонати.

“Це жахливо!  Як йшла у відпустку, то були лише мокрі стіни. Як прийшла – почало все відставати, вже завівся грибок. Поки він лише на стелі. Але якщо нічого не зробити, то це буде лише питання часу. А книги для грибка – найулюбленіші ласощі, десерт. Переставити їх нема куди, — скаржиться завідувач фондів уманського Неля Нагорна. – Дах музею протікає давно. Минулого року через дощове літо, нас взагалі заливало! Стеля і стіни не встигали висихати.

Грибок працівники помітили у найзначнішій кімнаті – у бібліотеці, де зберігаються раритетні експонати, архіви.

З 10 кімнат другого поверху у одній вже впала частина стелі, у ще двох потріскалась. Решта кімнат має вогку стелю. Видно жовтувато-коричневі плями, потьоки.

“Боїмося за всі експонати. Наприклад, маємо дуже цінне Євангелії видане у Львові у червні 1670 року. Сторінки книги прикрашають прекрасні малюнки, гравюри, текст. Один рік її виставляли в експозиції, але потім сховали знову. У відкритому вигляді вона швидше псується”, — розповідає завідувач фондів.

За півроку грибок розрісся, тепер його можна помітити і з зовнішньої стіни музею, що знаходиться у дворі. Старі вікна через дощову погоду набираються вологою, прогнивають.

“Нам так то болить, аж до сліз! Коли експонати викрадають —  це є злочин, а от коли вони псуються на полицях музею — це вважається нормальним. Бо на збереження та підтримання цих фондів не дають ні копійчини. А наш основний фонд – частина державного музейного фонду”, — обурюється колектив музею.

Своїми силами у музеї відновили 5 виставкових залів першого поверху, полагодили вітрини та підсвітку, освіжили експонати.

“Гроші на це брали зі спеціального рахунку. Це те, що самі заробили. За рік від продажу квитків заробляємо від 16 до 22 тисяч гривень. Для капітальних ремонтів це мізер. Грошей наймати будівельників чи ремонтників не маємо. Все робимо своїми силами. І уявіть: колектив музею власними руками відремонтував стелю, а після першого дощу вона впала”, — з сумом каже виконувач обов’язків  директора музею Юрій Торгало.

Краєзнавчий музей відноситься до державного заповідника “Стара Умань”, який  підпорядковується Міністерству культури. Спеціальна комісія встановила найпроблемніші місця музею. Рекомендаційний лист щодо капітального ремонту та реставраційних робіт направлять у Міністерство культури.

Уманський музей налічує більше 50 тисяч  експонатів. Музей має 4 відділи: музей-квартира Надії Суровцової; художній відділ, музей діячів літератури та мистецтв; музей культури та побуту. Восени цього року краєзнавчий музей святкуватиме своє 95-річчя.