“Єврозупинка” в центрі Черкас щойно почала будуватися, як уже оскандалилася (відео)

28 Травня 2014 10:20
7b86a604b61f68c1282d78bb0d960634У середмісті Черкас вона виросла, як гриб після дощу. Зупинка-кіоск у сквері “Юність” відразу розсварила екологів та архітекторів. Останні кажуть: без новобуду в місті станеться транспортний колапс. Екологи ж наполягають: для встановлення нової зупинки обрали не найкраще місце. Про це – в сюжеті “ВІККА-новин”.
Перед робочими вікнами Надії ця зупинка виросла за ніч. Перегородила вхід до банку та неабияк збурила клієнтів.
Надія Шерстюк, керівниця банку: “К нам подъезжают инкассаторы. И по несколько раз на день. Как они будут проезжать? Тут люди будут толпиться на остановке. А они их будут давить?”.
За компаньйона противниці забудови – головний еколог Черкас. Разом шукають власника новобуду. Та його представники і від людей, і від камери тікають увсебіч.
– А що тут будують? Не знаєте?
– Ні!
Погодив будівництво цієї зупинки головний архітектор міста. Та на якій підставі – невтямки його ж колезі. Володимир Гусаченко переконує: сквер “Юність” у середмісті – це природо-заповідна зона. А отже, будувати тут будь-що – кримінальний злочин.
Володимир Гусаченко, начальник відділу екології МВК: “Не погоджено з будь-яким природоохоронним органом. Він, ні в кого не питаючи, взявши якісь документи та надумавши собі, що можна, зробив цю незаконну дію”.
Погоджувальник забудови всі звинувачення відкидає. Пояснює: центр міста вже давно планували розвантажити. Зупинку біля колишньої трикотажної фабрики та ту, що біля драмтеатру, – об’єднати в одну. Бо затори біля нового торгового центру вже зараз не дають спокою, а там ще й масштабне будівництво запланували.
Віталій Чернуха, головний архітектор Черкас: “Через місяць, може, раніше, там будуть зводити 25-поверховий будинок. Уявіть, там буде кран, будівельні матеріали. Як туди заїжджатиме транспорт? Там буде колапс. Тому було рішення виконкому про перенесення зупинки. Після розробки проектної документації”.
Приватник, якому тепер належить зупинка, обіцяє обладнати її туалетом і безкоштовним інтернетом. І поставити поруч хлібний кіоск. Та спершу підприємцю доведеться роз’яснити все перевіряльникам. Скандальною зупинкою зацікавились у природоохоронній прокуратурі.