Більшість пляжів до купального сезону не готові – висновок черкаських рятувальників

30 Травня 2014 15:15

062Більшість об’єктів масового відпочинку людей на воді до купального сезону 2014 року не готові. Такий висновок можна зробити за результатами перевірок пляжів області, проведених співробітниками управління ДСНС Черкащини впродовж квітня-травня поточного року.

У пляжів немає документів на право відкриття і функціонування. Відсутні акти водолазного обстеження дна в межах акваторії місця відпочинку. Також, не організоване на постійній основі чергування сезонних рятувальних постів, а там де вони є, їх комплектація спорядженням викликає значні нарікання. Фактично у переважній більшості так званих “пляжів” відсутні обмежувальні буйки, якими повинні бути позначені безпечні глибини, не встановлені стенди з правилами поведінки на воді і надання першої медичної допомоги тим, хто потопає.

Зрозуміло що за умов наявності такої кількості грубих порушень, вести мову про паспортизацію місць масового відпочинку на водному об’єкті не доводиться. Не випадково в області з узятих на облік 77 місць відпочинку громадян поряд із водоймами, паспорти пляжів, своєрідний знак якості та безпеки для відпочиваючих, поки що не має жодне місце відпочинку.

Дивує позиція органів влади в ряді районів, де вирішили піти знайомим проте не конструктивним шляхом, суцільного ігнорування проблеми, зазначають рятувальники. Не бажаючи дбати про безпеку громадян, в ряді районів вирішили взагалі не визначати місця відпочинку, переклавши питання безпечного відпочинку відпочивальників на самих відпочивальників. Водночас із 73 трагічних випадків загибелі людей на воді минулого року, в цих районах потонули 32 громадян. Особливо жахлива статистика в Черкаському та Канівському районах, в кожному з яких минулого року потонуло по 11 людей, і вже четверо цього року.

На жаль, і цьогорічна статистика надзвичайних подій, що виникали на воді невтішна: потонула 21 людина, що майже вдвічі більше ніж за аналогічний період минулого року. Згідно аналізу, найбільш небезпечними з цього приводу є Золотоніський район – 5 потопельників, Сміла – 3 особи, по 2 людини потонули на Дніпрі у Черкасах, та водоймах у Звенигородському, Монастирищенському та Черкаському районах.