“Якби хотіли сфальсифікувати, то в міській раді була би гарантована більшість однієї політсили”, – експерт про вибори

2 Червня 2014 11:26
pocherk.in.ua

pocherk.in.ua

Політичний експерт, керівник Академії стратегічних досліджень Сергій Пасічник не побачив системних порушень у місцевих виборах в Черкасах.

Про це він написав у своєму персональному блозі.

“Місцеві вибори в Черкасах відбулися. Не скажу, що ідеально, адже технічних і організаційних порушень вистачало. Сам голосував поза межами кабінки аби не стояти чергу. Проте системних порушень, зокрема в сегменті виборів міського голови чи списків партій, очевидно немає. Принаймні в день виборів до 20.00 ніхто про це не говорив, – зазначив Пасічник. – Із мажоритаркою традиційно складніше. Усі чекали від конкурентів усіляких негараздів і часто шукали проблеми навіть там де їх і не було. І навпаки, місцями системна локальна робота з підкупу виборців або адмінтиску на них дала свої результати. Дуже дивно виглядає ситуація, коли провладні (станом на день виборів) кандидати звинувачують усіх кому не ліньки в фальсифікації виборів. А чим же ви тоді займалися? Де контроль, де міліція, де акти-скарги?”.

Експерт робить висновок  – якби в Черкасах хотіли сфальшувати місцеві вибори, то в міській раді була би гарантована більшість якої-небудь однієї політичної сили. “Наразі ж ми маємо дещо оновлений і омолоджений, але такий же політичний тераріум, де потрібно буде вибудовувати складну і нестійку, можливо взагалі ситуативну, коаліційну конструкцію”, – зауважив Пасічник.