Сьогодні – Клечальна субота: прикрашаємо обійстя зеленню

7 Червня 2014 08:12
ridna.ua

ridna.ua

Тиждень перед  П’ятидесятницею або ж Святою Трійцею у народі називається Клечальний, Зелений або ж Русальний. Клечальним він називається від слова “клечаннє” – зелень, зелене гілля, головний атрибут свята.

На цьому тижні ще за дохристиянським уявленням з рік та озер виходять русалки. Русалками або мавками називали дівчат, що втопилися. За розповідями вони мали вигляд привабливих білолицих дівчат з зеленим волоссям та блакитними очима. У Русалчин тиждень мавки виходили на землю, бігали по полях та співали пісні.

Цього року  Зелені свята почалися з 6 червня. Тоді ж стартували  приготування власне до найголовнішого дня святкувань – Трійці.

У суботу напередодні Трійці, селяни рвали материнку, чебрець, полин, лепеху тощо й прикрашали запашним зіллям світлиці — обтикували лави, стіни, підвіконня, образи, а лепехою притрушували долівку.

Надвечір на Клечальну суботу йшли босоніж,— “щоб дерево не всохло”,— до лісу й запасалися галузками клену, липи, ясена чи осики. Ними оздоблювали обійстя — ворота, тини, хлів, одвірки хати й стріху, а також оселю.

Стежку, яка вела від дороги до порога, так звану “глетчану алею”, обтикували високими галузками.

Осикове гілля приправляли лише в глухих кутках подвір’я, “щоб відьми не заходили”. Традиційно це дерево вважалося грішним, оскільки осика пропустила цвяхи, коли розпинали Христа. З неї не будували хат, “бо гроза влучить у грішне дерево”, не виготовляли ритуальних речей, не цямрували криниць.

У клечальну суботу існував звичай плести вінки, що вважалися символом молодості, чистої, незаплямованої краси. Звитий з живих квітів вінок, за народним повір”ям, мав силу оберегу.

У Карпатах з Клечальною суботою пов’язаний також звичай просити один в одного вибачення.

Трійцю ще прийнято називати П’ятидесятницею (бо святкується на 50-ий день після Великодня). Напередодні цього дня українські будинки прикрашаються зеленню – традиційно вітами липи (“маються”, від слова “май”). Свято Трійці символізує собою початок літа, день прославлення процвітаючої природи, найзеленіше свято у році. Люди несуть додому святкові букети, щоб прикрасити ними свої будинки. Цього року Зелені свята відзначатимуться три дні – 7, 8 і 9 червня (святковий понеділок теж буде вихідним).

Трійця в християнстві – це день, який символізує сходження Духа Святого до учнів Ісуса Христа. Це відбулося в річницю єврейської П’ятидесятниці, тобто свята на честь прийняття Синайського законодавства. На День святої Трійці до апостолів, Божої Матері та іншим віруючим з’явився Святий Дух, освітивши своїм сяйвом душі кожного. Цей Дух прийшов на землю в образі вогняних язиків, показавши шлях апостолам для їхніх проповідей вчення Ісуса. Після цього апостоли змогли говорити на тих мовах, які раніше не знали. Вони звернулися до людей, закликавши їх до покаяння в ім’я порятунку. Потім апостоли здійснили обряд хрещення.