Храмовий комплекс хочуть збудувати на в’їзді в Черкаси

10 Червня 2014 08:57

SONY DSCІдею спорудження храмового комплексу Святого архістратига Михаїла на пагорбах при в’їзді в Черкаси з боку дамби розглядають в місті. Архітектори подали на конкурс огляд свої проекти, громадське обговорення триватиме два тижні, після чого конкурсна комісія оголосить свій вердикт.

“Плани будівництва цієї церкви в нас зріли давно і корінилися в бажанні, щоб на в’їзді в наше місто стояла духовна візитівка нашого краю – козацького, звитяжного, славного. Архістратиг Михаїл є покровителем Києва і Київської Русі. Його символ є великим і відображає внутрішні відчуття нашого народу, який з віків тягнеться до цього небесного воєводи”, – сказав митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан.

За його словами, крім власне храму, в комплексі заплановано будівництво і двох музеїв – наддніпрянської ікони, 500 експонатів для якого передає відомий художник Микола Бабак, і музей затоплених сіл із капличкою. Тут родичі переселенців зможуть помолитися за своїх предків. Бабак також готовий передати для цього музею 800 світлин затоплених сіл. Працюватиме також воскресна школа.

SONY DSCЗагалом на розгляд конкурсної комісії було представлено три проекти. Перший – львівського архітектора Яреми Чурилика, де церква стилізована під козацький храм. Другий – черкащанина Анатолія Петренка, який побачив майбутній храм як український герб. Третій – Олега Слєпцова із Києва, який є зразком сучасної церковної архітектури.