На Черкащині щорічно здають кров майже 15 тисяч донорів

14 Червня 2014 09:33
soli.com.ua

soli.com.ua

14 червня – Всесвітній день донора крові відзначає багато країн світу. Як повідомляють у КНП «Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я ЧМР», у м. Черкаси здача крові проводиться в обласній станції переливання крові, пунктах переливання крові КЗ «Третя Черкаська міська лікарня швидкої медичної допомоги» ЧМР та КЗ «Черкаський міський пологовий будинок  «Центр матері та дитини» ЧМР.

Серед співробітників лікарні та пологового будинку є кадрові донори, які здають кров при нагальній потребі.

Щорічно в третій лікарні переливається близько 700 літрів плазми та еритроцитів. За 2013 рік в лікарні заготовлено 318, 8 л., за 5 місяців 2014 р. – 190, 7 л. донорської крові. У пологовому будинку в 2013 році – 83,7л. крові; 122,0л. – еритроцитів.

У Черкаській  області щорічно  здають кров біля 15 тисяч донорів, більше, як 1600  донорів Черкаської області нагороджено званням «Почесний донор України», тобто здали кров 40 або більше разів у повній фізіологічній дозі.

Всесвітній день донора крові було засновано під егідою ООН в травні 2005 року  Всесвітньою асамблеєю охорони здоров’я ООН в Женеві. Саме цього дня 1868 року австрійський лікар Карл Ландштейнер відкрив групи крові людини.

Донори були і надалі залишаються єдиним джерелом отримання крові для лікування хворих. Кожен третій мешканець планети хоча б раз у житті потребує донорської крові.

Донором може бути кожна здорова людина у віці від 18 років, незалежно від статі та професії. Для здорової людини донорство не шкідливе. Ретельний медичний відбір донорів забезпечує здійснення гуманного принципу медицини – максимальна користь хворому, ніякої шкоди донору.

Кожна здорова людина без будь-якої шкоди для здоров’я 1-2 рази на рік може здати по 400-450 мл крові. Наукові дослідження показали, що після цього практично ніяких змін в хімічному і фізіологічному складі крові не наступає. Таким же залишається гемоглобін, кількість еритроцитів і об’єм циркулюючої крові. А тому здані донором 450 мл крові із загальної її кількості в організмі (5-6 л) – це дорогоцінний дар для збереження здоров’я і життя хворих.