Чигиринські ліси обприскали отрутою

18 Червня 2014 12:13

Сосновый-шелкопряд-1727Хімічну обробку лісів проти соснового шовкопряда, якій може знищити цілі лісові масиви, провели чигиринські лісівники. У цій справі їм допомогла унікальна установка ГАРД – генератор аерозольний регульованої дисперсності. Він врятував цього року від шкідників понад 2,5 тисячі гектарів лісу в Трушівському та Чигиринському лісництвах, повідомляють в обласному управління лісового господарства.

Про необхідність обробки лісівники дізнаються ще восени, коли проводять обстеження насаджень щодо кількості гусені, яка залягла на зимівлю у лісовій підстилці.

Аерозольний генератор розпилює робочу рідину, яка складається із дизпалива та розчиненого в ньому інсектициду “Фастак” у певних пропорціях. Завдяки маслянистої консистенції розчину аерозольні краплі, що осідають на хвої, не змиваються дощем. Шкідник поїдає цю хвою і гине.

“Для чигиринських ослаблених насаджень ГАРД – справжній порятунок, – розповідає директор Чигиринського лісгоспу Роман Фендюр. – Ми майже щороку здійснюємо обробку лісів, де це необхідно”.

Про операцію знищення гусені соснового шовкопряда жителів найближчих сіл повідомляють і закривають доступ до цих ділянок на кілька днів. Але отрута, яку використовують, нешкідлива для людей. Це німецький препарат, поширений у сільському господарстві, наприклад, для обробки картоплі від колорадського жука. Він повністю розкладається за 4-5 днів.