У Холодному Яру планують створити Національний парк

3 Липня 2014 12:15
tour.shturman.kiev.ua

tour.shturman.kiev.ua

Нарада щодо створення на території Холодноярського лісового масиву Національного природного парку відбулася днями в Черкаській ОДА.

Питання про створення Національного природного парку порушувалося вже неодноразово. Тож, учасники наради мали можливість висловити власне бачення вирішення питання, поділитися думками з приводу доцільності існування такого об’єкта, надати пропозиції.

Варто зазначити, що запропонована для організації Національного природного парку територія знаходиться у Чигиринському і Кам’янському районах. Лісові землі розташовані в межах Грушківського і Креселецького лісництв, що перебувають у землекористуванні Кам’янського держлісгоспу. За кількістю унікальних археологічних, історичних, наукових об’єктів, яких налічується 150, Холодний Яр посідає перше місце в Україні. У лісовому масиві і на полях навколо нього розміщені кургани скіфської доби та пізніших епох. Тут археологи знайшли сліди всіх археологічних культур, починаючи з трипільської рільничої, яка зародилася в лісостеповій зоні України за 5-4 тисячі років до нової ери. Окрім того, на території урочища зростає близько 150 видів трав’яних рослин, серед яких зустрічаються рідкісні, занесені до Червоної книги України.

Чиновники вважають,  створення такого парку у перспективі не лише допоможе зберегти природні та історико-культурні об’єкти, а й стане поштовхом до подальшого розвитку туризму на Черкащині.

Утім, за словами деяких фахівців, перешкодою для створення природного парку є наявність значної кількості землекористувачів та орендаторів, зокрема їхня господарська діяльність.

Довідково

av-otus.livejournal.com

av-otus.livejournal.com

Існуючі об’єкти природно-заповідного фонду та історико-культурні заповідники на території проектованого Національного природного парку:
Комплексна пам’ятка природи «Холодний Яр», створена у 1968 р., площа 553 га, Креселецьке лісництво.
Ботанічна пам’ятка природи «Дуб Максима Залізняка», створена у 1972 р., площа 0,02 га, с. Буда.
Ботанічний заказник «Зубівський», створений у 1983 р.; площа 0,2 га, Креселецьке лісництво.
Ботанічний заказник «Білосніжний», створений у 2000 р., площа 1,5 га, Креселецьке лісництво.
Заповідне урочище «Атаманський парк», створене у 1972 р., площа 397 га, Креселецьке лісництво.
Національний історико-культурний заповідник «Чигирин», створений у 1989 р., площа 1173 га. Урочище Холодний Яр – одна і ділянок історико-культурного заповідника.