Успенський собор у Каневі розкриває лабіринти на генеалогічній карті Європи

3 Липня 2014 15:55
ukrainaincognita.com

ukrainaincognita.com

18 червня цього року виповнилося 75 років з часу відкриття музею та пам’ятника Тарасу Григоровичу Шевченку на Чернечій горі, а 27 червня – 870 років від дня заснування церкви Св. Георгія (Успенського собору) в місті Канів, де знаходилася домовина з прахом Т.Г.Шевченка на “останньому шляху Кобзаря”

Фактична історія Канева починається з літописної згадки про будівництво в  місті церкви святого Георгія. Засновником цієї пам’ятки архітектури був великий князь київський Всеволод Ольгович. Праворуч від центрального входу в храм розташована пам’ятна дошка з текстом: “Канівський (Успенський) Собор закладено 1144 року Всеволодом Ольговичем – батьком визначного полководця Київської Русі, героя “Слова о полку Ігоревім” Святослава Всеволодовича. Об’єднана руська рать під проводом великого князя київського Святослава Всеволодовича виступила з Канева супроти навали половецьких орд”. З лівого краю – меморіальна дошка з написом: “В Успенському Соборі з 20 (8) по 22 (10) травня 1861 року стояла домовина з прахом Тараса Шевченка”.

У вересні 2003 року у Канівській філії Черкаського східноєвропейського університету економіки і менеджменту була проведена міжнародна конференція “Шляхи української молоді у світ”. Серед учасників заходу були Віллі Янісен Брас, заступник голови фірзенського об’єднання “Друзі Канева” та представники міст-побратимів Фірзена – Жан-Марі Роже з французького Ламберсару і Майк Хендкок, екс-мер англійського міста Саусборо.

“На конференції я виступив з доповіддю “Історичні генеалогічні зв’язки Канівщини з Західною Європою”, – каже канівський краєзнавець Костянтин Андрієнко. – Тема моїх досліджень зацікавила тоді Віллі Янісена. У січні минулого року Віллі ознайомив мене з історичними пам’ятниками Фірзена. У Дюлькені, що розташований поблизу Фірзена, ми зупинилися біля бронзового пам’ятника Вільгельму І (1797-1888 р.р.)”.

Що ж пов’язує Вільгельма з роду Гогенцоллернів із Всеволодом із київського роду Ольговичів? Через десять поколінь нащадок Всеволода Сигізмунд у 1410 році отримує титул короля Німеччини. Дочка Сигізмунда Єлизавета стає дружиною Альберта ІІ Габсбургського. Наступні покоління цієї гілки вже міцно вкорінилися в аристократичних династі-ях Німеччини. І ось у ХІХ столітті на політичну карту Європи виходять: Вільгельм І, перший правитель об’єднаної Німеччини; російський імператор Микола І та його дружина Олександра Федорівна, молодша сестра Вільгельма І. Всі троє у 25-му поколінні – прямі нащадки Всеволода Ольговича, будівничого канівської церкви. Дружиною Вільгельма І у 1829 році стає Августа, дочка великої княгині Марії Павлівни, старшої сестри російського царя.

Ключову роль в житті Тараса Шевченка відіграла родина Миколи І – від викупу з кріпацтва до заслання в казахські степи. Кобзар Євген Ганенко переповідав спогади Федота Ткаченка, який навчався разом з Тарасом в Петербурзі: “В церкви полтавской военной гимназии есть образ царицы Александры, рисованный Шевченком; иконостас был заказан в Петербурге в то время, как он был учеником Академии”.  Фоторепродукція цього образу була серед експонатів виставки в Москві з нагоди 50-річчя від дня смерті поета в 1911 році. Але вже у липні 1844 року Т.Г.Шевченко в поемі “Сон” у негативно-зневажливих тонах зображує імператорське подружжя. Негативну оцінку поет дає Олександрі і після її смерті у жовтні 1860 року в поезіях “Хоча лежачого й не б’ють…” та “О люди! Люди небораки!”.

serg-klymenko.narod.ru

serg-klymenko.narod.ru

…Також, на пам’ятній дошці Успенського собору зображено руських князів – Святослава Всеволодовича, Гліба Святославовича та Рюрика Ростиславовича. Гліб Святославович, князь канівський, був внуком Всеволода Ольговича. Рюрик Ростиславович був батьком Анастасії – дружини Гліба. Рюрик мав брата Давида Ростиславовича. Батько Рюрика й Давида – Ростислав Мстиславович, доводився спільним предком подружжя Пушкіних – Наталії Гончарової і поета Олександра Пушкіна. Пушкіни були нащадками: Наталія – у 20 поколінні від Рюрика, Олександр – у 21 поколінні від Давида Ростиславовичів. Внучка Пушкіних Софія вийшла заміж за великого князя Михайла Романова – внука царя Миколи І і Олександри Федорівни. Донька Софії Нодія у 1916 році стала дружиною принца Джорджа Маунтбеттена. Грецький принц Філіп Ольденбург доводився племінником Нодії і Джорджу. Філіп одружився у 1947 році з Єлизаветою ІІ, з 1952 року – королевою Великобританії. Офіційний день народження королева відзначає в третю суботу червня. Цього року це було 21 червня. Прямим предком королеви Єлизавети ІІ є Ізяслав Мстиславович (помер у 1154 р.), князь переяславський, брат Марії Мстиславівни – дружини Всеволода Ольговича, будівничого канівської церкви.

Ось такі “лабіринти” на генеалогічній карті Європи розкриває історія Канівського Успенського собору.