Новим очільником Московської церкви в Україні може стати Черкаський митрополит

7 Липня 2014 14:00
Фото Ігоря Єфімова

Фото Ігоря Єфімова

Кандидатом в патріархи Української православної церкви Московського патріархату замість померлого днями митрополита Володимира Сабодана може бути митрополит Черкаський і Канівський Софроній.

Таку думку висловив доктор богословських наук і філософії Дмитро Степовик у матеріалі Gazeta.ua.

“Смерть митрополита Української православної церкви Московського партіархату Володимира Сабодана принесе нові виклики цій конфесії. За посаду місцеблюстителя розгорнеться запекла боротьба. Адже від того, хто очолить церкву, залежатиме її подальше майбутнє. Помісний Собор має обрати нового патріарха протягом трьох місяців”, – зазначає Степовик.

“Кандидатом може бути митрополит Черкаський Софроній, який нині обіймає посаду місцеблюстителя. Він займає помірковану позицію, ніколи не називав інші православні церкви України розкольниками, – каже Степовик. – Вважає, що з Київським патріархатом варто розмовляти, але без Філарета. Очевидно, має якусь особисту неприязнь до предстоятеля УПЦ КП”.

На його думку, якщо єпископат церкви проявить мужність і вибере митрополитом кандидата, який проводитиме незалежну політику і прямуватиме до об’єднання правосланих церков в Україні, це буде ліпший варіант розвитку подій.

“Але знаючи підступність багатьох єпископів цієї церкви, не вірю в те, що вони проявлять християнське благочестя”, – додає Степовик.