Родовід Гулаків-Артемовських дослідили в новій книзі

7 Липня 2014 15:47
ukrlib.com.ua

ukrlib.com.ua

Відомий черкаський історик Юрій Мариновський написав книгу, яка відкриває великий родовід наших славетних земляків Гулаків-Артемовських. Книга називається “Гулаки на Правобережжі Дніпра. Родовід і власність правобережних Гулаків з Артема. Матеріали до біографії роду”. Обсяг видання справді солідний – 512 сторінок.

Наукове видання розповідає, що представники роду Гулаків оселилися на Правобережжі Середнього Дніпра – в Городищі та Свинарці (нині село Петропавлівка). Ці населені пункти були родовими гніздами правобережних Гулаків з початку XVIII століття, хоча представники роду ще й раніше згадувалися в документах у Каневі та Черкасах. Гулаки розділилися на кілька гілок – Гулаків, Гулаків-Артемовських, Артемовських-Гулаків і Артеменків.

Основа дослідження Юрія Мариновського – архівні документи періоду з 1712 року до 1940-х років. Вони уперше вводяться у науковий обіг. У таблицях, які включено до книги, зазначено усіх виявлених членів роду Гулаків та вказано їхній статус. У центрі уваги ті представники роду, які постійно проживали на Черкащині. Автор зазначає, що тема далеко не вичерпана, тому з появою нових матеріалів її можна буде якісно продовжити.

Книга з’явилася у видавництві “Вертикаль”. Юрій Мариновський автор вже 6 книг з історії сіл та міст Черкащини, церков та монастирів, дворянських родоводів нашого краю.