Микола Томенко: Для багатьох політиків вигідніша війна, аби не було перевиборів

8 Липня 2014 15:00
dt.ua

dt.ua

Коментуючи в ефірі “5 каналу” переваги і недоліки проведення антитерористичної операції і доцільність введення військового стану, радник Президента України Микола Томенко зауважив, що тема введення військового стану активно мусується “диванною сотнею” (тими, хто “воює” з терористами і сепаратистами в Інтернеті) та “сотнею білобілетників у Верховній Раді” (депутатами, які не служили в армії, бачили лише по телебаченню, що таке війна, але кожен день закликають Президента ввести військовий стан).

На думку Миколи Томенка, введення військового стану – не менше зло на сьогодні, аніж перемир’я. “Перемир’я ми не можемо собі дозволити, поки державні прапори не будуть висіти над кожним селом на українській території. А введення військового стану призведе як мінімум до трьох серйозних небезпек”, – зазначив радник Президента.

По-перше, сам факт введення військового стану буде свідчити про те, що українські військові борються вже не з терористами та найманцями, а ведуть військові дії з власним населенням на території держави. “Це значною мірою підіграє нашим опонентам, які намагаються агресію Росії за підтримки бойовиків та найманців позиціонувати у світових медіа як громадянську війну між мешканцями Сходу і Заходу України. Тому введення військового стану, фактично, додає серйозний аргумент російській інформаційній кампанії в політичній війні проти України”, – переконаний Микола Томенко.

По-друге, введення військового стану створює набагато більше загроз для мирного населення, аніж в умовах проведення АТО. “Антитерористична операція у порівнянні з військовим станом – це більш локальні дії, направлені на знищення блокпостів чи місць перебування терористів. Хоча, на жаль, і за умов проведення АТО, маємо інформацію про втрати серед мирного населення”, – зазначив Томенко.

По-третє, він зауважив, що багато політиків, які говорять про необхідність негайного введення військового стану, для себе визначились, що краще війна на території України, аніж позачергові вибори. Окрім того, треба зважати, що світова спільнота однозначно не сприймає введення військового стану, і лише після так званого “одностороннього перемир’я” зрозуміла потрібність продовження антитерористичної операції.

“Тому очевидно, що нам важливо якнайшвидше встановити мир в Україні тими активними методами, які призведуть до мінімальних жертв, і зробити все, щоб восени провести позачергові вибори до парламенту”, – підсумував радник Президента.