10 способів, як можна допомогти Україні у війні

16 Липня 2014 13:00

14947_9002014 року Україна переживає один найбільш критичних моментів у своїй історії. Українці скинули ярмо тирана Януковича – і відразу ж відчули агресію від найбільшої країни світу. Саме в ці дні вирішується доля країни, і кожен громадянин України може внести свій внесок у боротьбу. Врятувати державу Україна може тільки український народ. Більше нікому. 10 способів того, як кожен може допомогти Україні в боротьбі з бойовиками на сході.

1. Фінансова підтримка українських солдатів і добровольців

Найпростіший і ефективний спосіб підтримати українську армію в боротьбі з бойовиками. Ваші гроші будуть йти на екіпіровку, бронетехніку, пальне, ліки та багато іншого. Чим сильніше буде наша армія – тим швидше закінчаться бойові дії на Сході (навіть для мирних переговорів з сепаратистами теж потрібно представляти собою силу), тим менше загине наших солдатів і тим менше ймовірність вторгнення армії РФ, що може призвести до жахливих наслідків для обох країн. Крім того, як казав Наполеон Бонапарт: “Народ, який не хоче утримувати свою армію, буде утримувати армію іншої держави”.

Реквізити українських силових відомств, які беруть участь в АТО:

Міністерство оборони України: Офіційні реквізити (Армія України)

Міністерство внутрішніх справ України: Офіційні реквізити (Міліція України, в тому числі загони спеціального призначення)

Національна гвардія України: Офіційні реквізити (Самооборона Майдану + Внутрішні війська)

Якщо ви скептично ставитеся до фінансування армії через офіційні структури, побоюючись крадіжки коштів чиновниками, є більш прямий шлях: підтримати фінансово армію можна за допомогою волонтерів, які допомагають оснащувати силовиків.

Ось реквізити людей і груп, які здаються вартими повної довіри:

Армія SOS – активісти з Києва (є звіти про те, куди пішли гроші)

www.narodniy.org.ua – заснований активістами з Миколаєва ресурс по збору коштів як для армійських структур, так і для добровольчих батальйонів (є звіти про те, куди пішли гроші)

“Вернись живим” – громадянська ініціатива, збір коштів для солдатів (є звіти про те, куди пішли гроші)

Wings Phoenix – одна з найвідоміших волонтерських організацій, яка постачає необхідні речі на фронт (є звіти про те, куди пішли гроші)

Ukrainian Freedom Fund – міжнародна благодійна організація, в даний момент займається збором коштів для НД України

FB Олексій Арестович – військовий експерт, постійно тренує військових і привозить їм потрібні речі (є звіти про те, куди пішли гроші)

FB Віталій Уманець – активіст АвтоМайдану, поставляє необхідні речі солдатам (є звіти про те, куди пішли гроші)

FB Роман Синіцин – активіст Майдану, передає речі і кошти армії (є звіти про те, куди пішли гроші)

Крім цього, в останні місяці в Україні утворений ряд добровольчих батальйонів територіальної обороні, більшість з яких діють під керівництвом МВС. Ви можете безпосередньо перерахувати кошти у будь-який із нижчезазначених батальйонів залежновід ваших уподобань в обхід посередників і чиновників.

Уже беруть участь у АТО:

Батальйон “Дніпро” (можливо, найбільш підготовлений і добре оснащений батальйон, базується в Дніпропетровську)

Батальйон “Донбас” (захід Донецької області, добровольці під початком Семена Семенченко)

Батальйон “Айдар” (північ Луганської області)

Батальйон “Азов” (південь Донецької області, в його складі воюють ультрас декількох футбольних клубів)

Деякі з формуються батальйонів: Батальйон “Крим” (кістяк – кримські татари, реквізити можна знайти у FB Олексій Арестович) Батальйон “Київщина” (добровольці з Київської області) Батальйон “Полісся” (добровольці з Житомира) Батальйон “Херсон” (добровольці з Херсона)

2. Пряма допомогу армії і добровольчим батальйонам необхідними речами

У деяких випадках поставка потрібних речей солдатам безпосередньо навіть краще, ніж пересилання грошей. Гроші мають властивість конвертуватися в корисні на фронті предмети з інерцією в багато днів, тому ідеально було би привезти вже куплені потрібні товари, щоб солдати могли використовувати їх прямо зараз, а не чекати, поки вони до них доїдуть.

Ось приблизний набір речей, які теоретично можуть стати в нагоді бійцям у зоні АТО:

– Військова амуніція: Бронежилети, прилади нічного бачення, біноклі, рації, камуфляжна форма, каски, наколінники, налокітники, берци;

– Базові медичні приналежності: Аптечки, бинти, лейкопластир, + спеціалізовані ліки + обладнання для роботи медиків у польових умовах;

– Предмети гігієни: Мило, зубна паста, шампуні, бритвені верстати;

– Одяг: Дощовики, шкарпетки, футболки, сонцезахисні окуляри;

– Продукти харчування: Вода, чай, кава, консерви;

– Інше: Спальники, каремати, намети, ножі, запальнички, ліхтарики.

Список, звісно, далеко не повний. Допомогти українським солдатам потрібними речами можна керуючись одним з двох простих алгоритмів:

Алгоритм “У мене є …”: У вас є можливість надати корисні на фронті речі (скажімо, ви власник мережі аптек і ви можете дати фронту ліки) => Ви шукайте інформацію який конкретно з частин дійсно потрібні дані речі (в одній частині може бути гостра нестача ліків, в іншій – надлишок) за допомогою контакту з офіційними особами, активістами, представниками добровольчих батальйонів => Домовляйтесь про час і місце доставки необхідних речей.

Алгоритм “Що потрібно дістати?”: У вас є час і гроші, і ви готові допомогти солдатам не тільки фінансово, але ще можете знайти і привезти до них потрібні речі => Ви вибираєте будь-яку частину (добровольчий батальйон), дізнаєтеся про їх потребах у командира і намагаєтеся привезти до них необхідні речі.

Як знайти людину, яка скаже що потрібно і якому все це передати? Шлях перший: використовувати контакти людей і організацій з першого пункту цієї статті. Шлях другий: проявити активність, вийти на контакт з людьми з якої-небудь найближчій частини і безпосередньо у них дізнатися про потреби солдатів.

Важливо: Не скидайте на фронт непотрібні вам речі! Це не спосіб утилізації барахла і непотрібних продуктів. Пам’ятайте, що від якості привезених ваших товарів може залежати життя і здоров’я солдатів.

3. Допомога пораненим учасникам АТО і сім’ям загиблих

Тут багато писати не потрібно: народ зобов’язаний не забувати своїх героїв.

Ось контакти активістів і організацій, які допомагають пораненим солдатам і сім’ям загиблих хлопців:

“Всеукраїнський фонд ДОПОМОГИ Захиснику України”: Реквізити

волонтерська сотня

Потрібно:  донори крові, моральна підтримка, гроші, продукти, ліки, допомога з адміністративними процедурами (вибити з чиновників компенсації тощо).

4. Допомога біженцям з Південного Сходу і з Криму

У результаті бойових дій на Сході тисячі людей змушені були залишити свої домівки. Навіть якщо ви не бажаєте підтримувати солдат – ви все ж можете допомогти біженцям, більшість з яких не мають жодного стосунку до політики. Більшість з них вважають за краще їхати в мирні регіони України, і дуже бажано, щоб співвітчизники їм всіляко допомагали. Необхідно не допустити гуманітарної катастрофи.

Багато інформації про допомогу біженцям (що, кому, куди)

Що потрібно:

– Житло. Найважливіше і основне: багатьом біженцям елементарно ніде жити. Подумайте, чи можете ви чи ваші знайомі надати на якийсь час дах над головою людям, що біжить від війни (бажано безкоштовно, або ж за символічну плату.

– Робота. Серед біженців з Донбасу є як кваліфіковані фахівці у своїй галузі, так і люди без яскраво вираженої кваліфікації. Подумайте про можливі вакансії для біженців зі Сходу.

– Все інше: гроші, одяг, продукти – стандартний набір. Кожному за потребами.

Важливо: почастішали повідомлення про “невдячних біженців з Донбасу” можуть бути спеціальним провокаційним вкиданням антиукраїнських сил, які мають на меті посіяти недовіру між жителями Сходу та інших регіонів України. Переважна кількість біженців – абсолютно адекватні люди (крім того, серед цих людей є чимало проукраїнських активістів, які небезпідставно побоюються за своє життя). Найбезглуздіші люди з промитими мізками, які повелися на російську пропаганду, будуть скоріше їхати до Росії, ніж в Україні.

З іншого боку, необхідно відзначити, що під виглядом “біженців” в інші міста України можуть засилає диверсанти, які будуть зливати інформацію або влаштовувати сепаратистські акції за межами Сходу. Особливо це стосується Харкова, Одеси, Херсона, Миколаєва, Запоріжжя (Дніпропетровська та Києва меншою мірою). Щоб уникнути цього, постарайтеся отримати максимальну інформацію про біженців, перш ніж надавати їм житло. Це не привід не приймати біженців – це привід бути уважним і обережним.

5. Активна участь в акціях протесту і мітингах

Користуючись тим, що на сході війна, численні бандити і корупціонери змогли залишитися на важливих посадах і зберегти депутатські мандати. Безліч з цих людей є явними або прихованими агентами Кремля.

Громадянське суспільство, не задіяне у війні на сході, може:

– Тиснути на нове керівництво країни у разі пасивних дій або недостатньої боротьби з саботажем;

– Чинити тиск на колабораціоністів (окремі олігархи, представники партій КПУ і ПР, зрадники з числа військових, СБУ і МВС): їхні підприємства, будинку, особистий транспорт;

– Бойкотувати артистів, музикантів які підтримали військову агресію РФ стосовно України;

– Пресингували телеканали, які ретранслюють завуальовану російську пропаганду (серіали “Кадети”, “Солдати”, “Кремлівські курсанти” і т.п.) і газети яскравої проросійської спрямованості (“Вести”);

– Влаштовувати мітинги на підтримку єдності України і проти сепаратизму;

Важливо: Підходьте вдумливо до участі в масових акціях. Не ведіться на провокації і не беріть участь у свідомо дурних або безглуздих акціях протесту. Протестувати проти регіоналів, які підтримують бойовиків – конструктивно. Бити скло в російському посольстві – ні.

6. Краудсорсингові Інтернет-проекти

Цифрова сотня може зробити набагато більше, ніж просто лайкати патріотичні статуси і писати гидоти на адресу лідера РФ. Можна створювати онлайн проекти, які принесуть реальну допомогу країні тут і зараз.

Кілька ідей:

– Можна створити портал з координації допомоги біженцям – скажімо, зробити платформу, де люди з різних міст вивішуватимуть оголошення про можливість прийому у себе вдома на такий-то термін такої-то кількості осіб або про можливі вакансії для людей з Криму та Донбасу;

– “Дошка ганьби” з структурованою інформацією на всіх стовідсотково ідентифікованих терористів і їх посібників. Особи з українським громадянством повинні понести заслужене покарання відповідно до законів України, особи з громадянством інших країн, у разі вдалого втечі через кордон, повинні бути позбавлені права в’їзду в Україну назавжди. На порталі має бути жорстка модерація і потрібно стежити за тим, щоб до списку не потрапили невинні люди. Бажано, щоб автори проекту робили його інкогніто (з очевидних причин);

– Кібератаки на інформаційні ресурси сепаратистів;

– Будь-які інші конструктивні ідеї.

Важливо: бажано, щоб різні команди волонтерів координували свої зусилля, підвищуючи, таким чином, якість свого проекту і не розпорошуючи сили на дублювання роботи інших активістів.

7. Бойкот товарів з РФ

Навіщо це робити? Є кілька причин. По-перше, російські компанії платять податки в казну РФ, і якась частина цих грошей іде на фінансування донбаських бойовиків і на утримання анексованого Криму – потрібно перестати спонсорувати тероризм. По-друге, якщо російський бізнес буде нести відчутні втрати в Україні, існує шанс, що посилиться тиск комерсантів на Кремль з вимогою припинити авантюру в Україні. По-третє, ми знизимо торгову залежність від РФ (переважно на користь вітчизняних товарів) і зможемо підняти власного виробника. По-четверте, Кремль вже давно веде торгівельну війну проти України, всіляко заважаючи збуту безлічі різних українських товарів у РФ, і потрібно дати симетричну відповідь.

Штрих-коди російських товарів починаються з цифр: 460-469 (на самому початку)

Також можна орієнтуватися по назвах торгових марок. За деякими брендам (горілка “Російський стандарт” або заправка “Газпромнефть”) одразу зрозуміло їх походження, але безліч російських брендів мімікрують під західні (взуттєвий магазин “Carlo Pazolini” чи чай “Greenfield).

Найпоширеніші бренди російського походження:

Банки: “Російський стандарт”, “Сбербанк Росії”, “ВТБ”, “Промінвест Банк”, “Альфа Банк”, “БМ Банк”; Страхові компанії: “Провідна” (Росгосстрах), “Інго Україна”;

Заправки: “Лукойл”, “ТНК”, “Газпромнефть”;

Магазини: “Спортмастер”, “Евросеть”, “Ельдорадо”, “Carlo Pazolini”, “Sela”, “Oggi”;

Різні продукти: каші “Бистров”, йогурти “Чудо” і “Растишка”, сухарики “Клинские”, “Кириешки” і “Три корочки”, соки “Моя сім’я” та “Фруктовий сад”;

Мережі фастфудів: варенична “Катюша”, “Євразія”, “Жовте море”;

Чай і кава: “Петрівська слобода”, “Бесіда”, Greenfield, “Майский чай”;

Алкоголь: “Російський стандарт”, “Російський розмір”, “Путінка” (горілка), “Балтика”, “Тінькофф”, “Золота бочка”, “Старий мельник”, “Невське” (пиво), “Чорний росіянин”, “Ягуар “(слабоалкогольні напої);

Косметика: “Російська лінія”, “Faberlic”, “Чорний жемчуг”, “Чиста лінія”.

Це – короткий список базових брендів, які у всіх на слуху. Більш докладний список тут.

Важливо: Відмовитися від споживання російських товарів – це найменший крок, який взагалі тільки можна зробити в рамках боротьби з агресією РФ відносно України.

8. Інформаційний спротив

Інформаційна війна з боку РФ безглузда і нещадна. Сотні проплачених бійців Інтернет-фронту прямо зараз пишуть гидоти про Україну і намагаються максимально переконати світ у правомірності агресії РФ щодо України. Вплутуватися в довгі суперечки на тему “хто правий, а хто винен” – безглуздо, тільки якщо у вас є бажання і багато вільного часу.

Три наступні стратегії поведінки можуть бути корисними:

А) Блокування на різних ресурсах Інтернету кремлеботів. Ви завжди можете дискутувати з адекватними співрозмовниками, навіть якщо вони дотримуються іншої точки зору, але ніколи не вступайте в Інтернет-баталії з тролями. Їм платять гроші за пропаганду – будь-яка суперечка з ними безглузда. Для них щоденна брехня – це робота, і їх не вдасться переконати в принципі. Таких людей потрібно мітити чорною міткою, позначати як спамерів і не полінуватися писати модератору зі скаргою.

Б) Розвінчання міфу про “нацистську хунту”. Серед усіх навколонаукових і псевдоісторичних аргументів окремо виділяється головний меседж кремлівської пропаганди про те, що в Києві до влади прийшли божевільні фашисти, які неодмінно хочуть вбити всіх російськомовних в Україні. Це повна маячня і жахлива брехня, але недалекі люди вірять. З цим міфом потрібно боротися – покажіть українцям на Сході і всьому іншому світу, що у нас нормальна демократична країна, що ніхто не загрожує російськомовним і що все це – лише привід для інтервенції РФ в обхід всіх дипломатичних норм і створення ряду маріонеткових держав. Конкретна боротьба з цим головним міфом набагато конструктивніша пустопорожніх суперечок про те, хто саме є істинним спадкоємцем Київської Русі, чи годує насправді Донбас України та ін.

В) Парирування брехні російських ЗМІ – одна з найефективніших тактик протидії пропаганді. Кісельовщина, при всій її ефективності, має серйозну слабкість: займатися такою низькоякісної пропагандою можуть тільки фахівці невисокого рівня, які стабільно лажають, вигадують новини на ходу заради отримання гонорару і взагалі пишуть усяку нісенітницю, яку легко спростувати. Досить одного посилання, щоб звести нанівець старання декількох кремлеботів на переконання аудиторії в тому, що криваві бандерівці знову зробили щось жахливе.

Ресурси, на яких регулярно виходять спростуваннях брехні російських ЗМІ і де можна дізнатися об’єктивну інформацію про події:

Stopfake.org – масштабний ресурс від київських студентів-журналістів з регулярними відео-випусками спростувань вкидань російських ЗМІ

Inforesist.org – оперативний ресурс, що поставляє об’єктивну інформацію про хід бойових дій в найкоротші терміни

Sprotyv.info – Сайт групи “Інформаційний спротив” Дмитра Тимчука.

9. Нетрадиційні види допомоги

Кілька гарних прикладів:

На горі Карачун біля Слов’янська активісти пробурили свердловину, яка забезпечує водою українську армію

Київський програміст заблокував електронні рахунки лідера ЛНР Болотова

Активісти відкрили в Києві пункти зі збору допомоги для військових

10. Запис до лав армії України, Національної гвардії або добровольчих батальйонів

Коментарі зайві. На Сході армії потрібні не тільки професіонали військової справи, але також зв’язківці, сапери, медики, кухарі, інженери і багато інших.

Більше того, крім патріотичних міркувань, потрібно тримати в голові те, що зараз Схід – це місце, де можна зробити хорошу військову / міліцейську кар’єру або ж придбати відмінний стартовий політичний капітал.

Як записатися? Або найближчий військкомат, або по контактам з першого пункту цієї статті. Краще друге.

Важливо: Брати в руки зброю і самостійно їхати на Схід відновлювати справедливість – погана ідея. Обов’язково зв’яжіться з кимось із офіційних структур.