Народний депутат бачить трагедію у позиції більшості “Героїв України”

17 Липня 2014 11:40
cit.ua

cit.ua

Про перегляд присвоєння звання Героя України говорить народний депутат Микола Томенко. Зазначає – якою Україна була збудована у попередній період і наскільки влада була далекою від народу і тих цінностей, закладених щодо держави в Конституції (незалежна, суверенна, демократична, правова, соціальна), можна зараз прослідкувати за позицією так званих “Героїв України” в умовах фактичної агресії Росії проти нашої держави.

“Якщо загально проаналізувати перелік Героїв України, то це, в основному, так званий “директорат” – керівники підприємств, установ, вишів, до речі, здебільшого Сходу України. Фактично, в Донецькій і Луганській областях немає жодного великого підприємства чи вишу, керівники яких не отримали би звання Героя України”, – зауважив радник Президента України Микола Томенко.

Він звернув увагу, що з початку Євромайдану та фактичної війни з Росією частина з цих “Героїв” втекла за кордон (як Герой України Сергій Тулуб), підтримала путінську окупацію Криму (як Герой України Борис Дейч або Герой України, ректор Таврійського національного університету Микола Багров, який не вступився за державу, яка зробила його Героєм), а деякі активно виступали проти санкцій світової спільноти щодо Росії (як Герой України Юрій Бойко під час своєї президентської передвиборчої кампанії).

“Якщо частина Героїв України за своїми заявами виявилася ворогами України, то велика кількість громадських активістів, діячів культури та спорту (наприклад, Герой України, відомий футболіст Андрій Шевченко) вирішили пересидіти за кордоном або “утриматися” в ситуації, коли йде боротьба за збереження єдиної України. От і виникає не стільки парадоксальна, як трагічна ситуація – коли більшість Героїв України виступають або проти України, або утримуються в боротьбі за її незалежність”, – зауважив Микола Томенко.

На його думку, по завершенню військових дій на Сході у мирний період було би варто переглянути  присвоєння звання Героя України. А тим “Героям” що стали радше “героями Росії” або утрималися від захисту своєї держави в складний для України час, варто було би відмовитися від цього високого звання, вважає Микола Томенко.

Довідково:

Звання “Герой України” – це державна нагорода України, найвищий ступінь відзнаки, що присвоюється громадянам нашої держави за здійснення визначного геройського вчинку або визначного трудового досягнення. Станом на червень 2014 року загальна кількість нагороджених — 289 осіб. 259 осіб нагороджено за життя, 30 – посмертно. 210 Героїв України нині живі, 79 померли.