Держава не квапиться робити “Фотоприладу” держзамовлення на прилади нічного бачення для військових

23 Липня 2014 14:00

6c38bc8fd385462b24ca07a89a8baed8_MІде війна на Сході.  Певною мірою, наші втрати в ній зумовлені тим, що нашим військовим бракує новітнього обладнання, в той час як ворог озброєний до зубів. У Черкасах працює державний завод, який виготовляє такі життєво необхідні українським військовим окуляри нічного бачення та інше суперсучасне оснащення. Воно не поступається закордонним аналогам, зате значно дешевше. Однак держава чомусь не поспішає робити відповідні держзамовлення.

Про те, як сьогодні намагається вижити державне підприємство науково-виробничий комплекс (далі — ДП НВК) “Фотоприлад” розповіли гендиректор ДП НВК “Фотоприлад” Валентин Гордієнко, головний інженер Володимир Власюк та голова первинної профспілкової організації Катерина Калашник.

Продукція заводу — це різноманітні приціли для бойової бронетехніки, бойових ракетних комплексів тощо. За словами Валентина Гордієнка, підприємство випускає обладнання для цілої плеяди танків як радянських часів, так і нових модифікацій. Серед них Т-55, Т-64, Т-72, Т-80, Т-84, а також танки “Булат” і “Оплот”. Останній охоче купує Таїланд.

Колись “Фотоприлад” був дуже потужним підприємством оборонної промисловості СРСР. Та після проголошення незалежності Україна взяла курс на демілітаризацію і в обмін на обіцяні гарантії безпеки згорнула цілий спектр промисловості — підприємства “оборонки”. Із семитисячного трудового колективу на нинішній час на “Фотоприладі” залишилось близько 800 працівників.
Не приходять молоді спеціалісти, які б переймали та вдосконалювали досвід старших товаришів, майже весь персонал — пенсіонери і передпенсійного віку. Та, власне у вишах і не готують спеціалістів, потрібних для заводу. Як зауважив Валентин Гордієнко, ЧДТУ цілком міг би навчати студенів тих професій, які потрібні заводу.

Середня зарплата тут — близько 2,8 тисячі гривень. Так, висококласні спеціалісти можуть заробити і до 5-6 тисяч гривень на місяць, але це якщо є замовлення. Та таке щастя їм випадає не завжди. Саме тому частина талановитої молоді, яку навчили фахівці “Фотоприладу” працює зараз на Красногірському заводі, що біля Москви, на місячну платню в 1,5 тисячі доларів.

“Завод може і повинен працювати на зміцнення обороноздатності нашої країни. Ми можемо випускати в необхідній кількості окуляри нічного бачення для нашої армії. Однак держзамовлення досі немає”, — наголошує Валентин Гордієнко.

Практично, зі слів керівництва, завод виконує замовлення іноземних країн. Ситуація дійшла до абсурду: новітнім обладнанням “Фотоприладу” військові, які досі його не бачили, навіть не вміють користуватись. Був випадок, коли бійці поскаржились на завод, що обладнання не працює. Виявилось, що просто не змогли увімкнути…
За підприємством числиться борг майже 20 мільйонів гривень, що його вже кілька років не може погасити Харківський державний завод ім.В.А.Малишева. А ці гроші як повітря потрібні на модернізацію.

Сфера діяльності ДП НВК “Фотоприлад”:
-системи прицілювання, наведення і керування вогнем бронетанкової техніки, бойових вертольотів, артилерії;
-системи управління протитанкових ракетнихкомплексів вертольотів і наземних засобів;
-прилади нічного бачення;
-апаратура обробки матеріалів аеро- і космічної фоторозвідки;
-прилади для машинобудування;
-прилади для лікування очних хвороб;
-обладнання для переробки с/г продуктів;
-наочні прилади для шкіл і вищих навчальних закладів