Півроку після штурму Черкаської ОДА. Кривдника, який тоді скалічив дівчину, досі не знайдено(відео)

23 Липня 2014 11:45
dt.ua

dt.ua

Сьогодні минає півроку від дня штурму Черкаської облдержадміністрації. Того вечора 23 січня постраждала черкащанка Ольга Галушко: саме їй на голову із четвертого поверху облдержадміністрації невідомий скинув вазон. Донині особу кривдника так і не встановили, хоча справою займалася і міліція, і прокуратура. Водночас після штурму будівлі обласної ради тоді, півроку тому, затримали 58 осіб.

“Пам’ятаю, як була на мітингу, пам’ятаю, як перейшла до вулиці Байди Вишневецького, нас намочили водою”, – це – спогади Ольги Галушко, в яку увечері 23 січня, під час першого штурму облдержадміністрації, з вікна будівлі невідомий поцілив вазоном.

Сама вона довго не могла повірити, що постраждала саме таким чином.

Ользі  пропонували лікування за кордоном, але вона твердо вирішила, що відновлювати здоров’я буде лише в Україні. Завдяки рідним, друзям та небайдужим людям, дівчина поступово повернулася до буденного життя.

“Я вважаю, що те, що сталося зі мною, могло статися будь із ким. Просто треба зробити для себе висновки. Такий собі життєвий урок, як можна гідно вийти зі складної ситуації. У мене стільки планів було щодо експедицій. Довелося дещо переглянути свої плани на майбутнє. Зараз продовжую працювати в напрямку екології і сподіваюся, що більшість українців можуть здійснювати те, що в їхніх силах, як і я”, – каже дівчина.

Кримінальну справу розслідували і міліція, і прокуратура  

Кримінальне провадження за цим фактом у Черкаському управлінні міліції розпочали наступного дня після інциденту. Справу розслідували впродовж чотирьох місяців. За цей час опитали близько шестисот осіб, з яких майже половина – правоохоронці. Однак винного так і не знайшли.

“Є коло осіб, які можуть бути причетними. Проведено і зараз проводиться комплекс, зокрема і негласних слідчо-розшукових заходів, зібрання доказової бази для оголошення підозри цим особам. Немає відеозйомки цих осіб, які перебували всередині ОДА. Є фотографія, яка розміщена в ЗМІ, особи, яка виглядала з цього вікна. І ми неодноразово через ЗМІ зверталися для встановлення цієї особи. Але поки цього не відбулося”, – розповідає начальник УМВС України в Черкаській області Владислав Пустовар.

Нині справу розслідують у слідчому відділі обласної прокуратури. Кривднику, який під час штурму жбурнув у дівчину вазон із четвертого поверху ОДА, інкримінують умисне завдання тяжких тілесних у шкоджень, наголошує заступник начальника слідчого відділу прокуратури області Микола Хомік.

“Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від п’яти до восьми років. У разі встановлення винного, прокурор, я вважаю, наполягатиме на найвищій мірі покарання”, – пояснює він.

Тим часом Ольга Галушко переконана, що якби сама зверталася до кривдника,  сказала би йому так: “Якщо людина вважає себе особистістю, то хай би визнав свою вину. Якщо ця людина не усвідомлює скоєного, то Бог їй суддя”.

Після першого штурму Черкаської ОДА уночі з 23 на 24 січня правоохоронці затримали 58 осіб, здебільшого перехожих, які випадково опинилися поблизу місці події. В обласній прокуратурі нині повідомляють: усі кримінальні справи, порушені проти цих людей, закрили – через відсутність складу злочину.