10 українських фільмів, яких нетерпляче чекають

25 Липня 2014 10:20

Нинішній рік для України повниться не лише подіями в соціальному й політичному життя,  а й у вітчизняному кіно – на щастя, подій хороших. Наші стрічки показують у Каннах, Карлових Варах і не тільки. Наперекір усьому знімаються і готуються до прокату нові великі фільми. oKino.ua нагадує, чого слід чекати на великих екранах.

stills4“Майдан”

Реж. Сергій Лозниця

Прем’єра: 18 липня – на Одеському кінофестивалі, з 24 липня 2014 року – в прокаті

Про що:  документальна хроніка зимових подій на Майдані – від мирних народних акцій до загибелі людей.

Навіщо дивитися: хоч гарячим слідом, та це переосмислення найбільш значимих протестів за весь час незалежності України. Комусь цей фільм покаже Майдан з іншого боку, комусь допоможе переоцінити його значення, але нікого не залишить байдужим. Непробивні зазвичай кінокритики в Каннах, де картину показали вперше, йшли з сеансу у сльозах. Зрештою, “Майдан” – це важливий кінодокумент, яких так не вистачає новітній історії України.

139783811764_2751“Плем’я”

Реж. Мирослав Слабошпицький

Прем’єра: 11 вересня 2014

Про що: в інтернат для слабочуючих приходить новий учень. Там йому доведеться зіткнутися з бандою підлітків, які промишляють такими справами, від яких волосся стає дибки.

Навіщо дивитися: “Плем’я”, звичайно, експлуатує жахи життя в пострадянському суспільстві і обіцяє багато шокуючих сцен, але користується при цьому новаторським прийомом. У картині немає жодного слова слова, ні закадрового тексту, ані субтитрів – герої спілкуються мовою жестів. Це й підкорило західних критиків, які не втомлюються розсипатися Слабошпицькому в компліментах. Ще одна причина побачити цю картину – її випускають в прокат в Західній Європі і покажуть в США. Вони подивляться – значить, і ми мусимо.

39652285“Поводир”

Реж. Олесь Санін

Прем’єра: 16 липня 2014 на Одеському кінофестивалі

Про що: про сталінські репресії проти українських кобзарів. До головного героя, сліпого музикантова, прибивається хлопчик – син американця, вбитого в Україні енкаведистами. Але жити мирно вони не зможуть, адже влада готує чистки серед населення.

Навіщо дивитися: це друга художня стрічка Олеся Саніна після дискусійного “Мамая”. “Поводир” – чергова, і сподіваємося, вдала, спроба вітчизняного кіно відгукнутися на трагічні сторінки нашої історії. Крім того, це дебют співачки Джамали як актриси і письменника Олександра Ірванця як сценариста.

1351791154_bratia.poslednia-ispoved3“Брати. Остання сповідь”

Реж. Вікторія Трофименко

Прем’єра: осінь 2014

Про що: у село приїхала письменниця, яка намагається розібратися в історії двох братів, що за останні сорок років не промовили один одному ані слова.

Навіщо дивитися: “Брати” мають бути міцною психологічною драмою, із по-європейськи глибоким підтекстом, але з українським колоритом. Адже в основі сюжету лежить твір шведського інтелектуала Торгні Ліндгрена  “Джмелиний мед”, дію якого перенесли на Гуцульщину.

05“Гніздо горлиці”

Реж. Тарас Ткаченко

Прем’єра: весна 2015

Про що: про заробітчанку, яка повертається з Італії, щоб розібратися в сімейних проблемах. Героїня вагітна від іноземця, а вдома її чекають чоловік і донька-підліток, що потрапила в біду.

Навіщо дивитися: “Гніздо горлиці” – спроба поєднати соціальну тематику з ніжністю вітчизняного поетичного кіно, до якого не байдужий Тарас Ткаченко. Для режисера, що колись зняв наївну і веселу короткометражку “Трагічне кохання до зрадливої ​​Нюськи”, це буде дебют у повному метрі, а для комедійної актриси Римми Зюбіною – можливість проявити талант у драмі.

maxresdefault“Хроніки”

Реж. Іван Кравчишин

Прем’єра: грудня 2014

Про що: три комедійні новели – про невдалий футбольний матч, весілля і дивний заповіті – дія яких відбувається в українському селі.

Навіщо дивитися: це наступна кіноробота режисера Івана Кравчишина після “помаранчевого” і свого часу недооціненого фільму “Прорвемось”. Нову стрічку описують як кіно у стилі Кустуріци, але з справжнім галицьким духом, а також із поєднанням гумору і філософського підтексту. А одну з ролей в “Хроніках” зіграв Богдан Юсипчук – майбутня зірка нашого кіно та фіналіст конкурсу “Містер світу-2014”.

dmytro-linartovych-2“Толока”

Реж. Михайло Іллєнко

Прем’єра: невідомо, зйомки фільму перервалися минулого року через брак грошей і мають поновитися, коли держава профінансує роботу

Про що: екранізація невеликої алади Тараса Шевченка про те, як дівчина розбила серце козакові. Дія фільму розтягнута на кілька століть і приправлена паралелями з ключовими моментами української історії.

Навіщо дивитися: Іллєнко – величина в українському кіно, хоча й є представником старшого покоління кінематографістів, консервативного в сюжетах і стилі. Але попередній фільму Михайла Герасимовича “Той, хто пройшов крізь вогонь” здійняв чимало галасу і публіка зустріла стрічку прихильно. Головний актор цієї картини, Дмитро Лінартович, знімається і в “Толоці” – тепер уже разом з дочкою режисера Іванною. Судячи з трейлеру, Іллєнко готує масштабне кінополотно, в якому є місце і грубому екшену, і драмі.

08“Степне”

Реж. Марина Врода

Прем’єра: невідомо

Про що: немолодий і розчарований в житті чоловік приїжджає в село Степне до вмираючої матері. Враження, люди і атмосфера навколо дають йому шанс на внутрішнє перетворення.

Навіщо дивитися: “Степне” – повнометражний дебют українки, яка три роки тому отримала “Золоту пальмову гілку”. Нагороду в Каннах за короткометражку “Крос” режисерові дали на перспективу, втім, очікування її наступного творчого висловлювання затягується. Проект “Степове” виграв останній пітчинг Держкіно і мав отримати половину грошей на виробництво, але через зміну влади фінансування опинилося під питанням. Тим часом Врода не сидить без діла: вона поки що зняла короткометражку “Равлики”, розвиваючи позначені в “Кроссі” ідеї.

09“Носоріг”

Реж. Олег Сенцов

Прем’єра: невідомо

Про що: кримінальна драма про бандита на прізвисько Носоріг, який зав’язав з криміналом і намагається адаптуватися до нормального життя, переоцінюючи своє минуле.

Навіщо дивитися: зараз кримчанин Олег Сенцов – політв’язень, якому російська влада погрожує двадцятирічним терміном. Знімати “Носорога” Олег планував у Керчі, він провів кастинги, але почати зйомки так і не встиг. Фільм повинен мав задати нову висоту в кінокар’єрі Сенцова – режисера-самоука, чия перша картина – психологічна драма “Гамер” – викликала чималий інтерес у нас і за кордоном. Сфабрикованасправа проти Сенцова забирає в України одночасно і гідного громадянина, і талановитого режисера, здатного чесно показувати нашу сучасність. Тому “Носоріг” – найбільш очікуваний український фільм, адже його вихід, крім усього іншого, означатиме, що Сенцов вільний, а справедливість узяла гору над російським політичним мракобіссям.

10“Окупація”

Реж. Валеріу Жереги

Прем’єра: 2015

Про що: історичний екшен про повстанців Холодного Яру в 1920-х.

Навіщо дивитися: “Окупація” – наша відповідь лавині пропагандистських російських фільмів про війну, революції і т. д. У нас свої герої і своя правда – про це і кіно. Хоч якийсь фільм про Холодний Яр давно проситься на екран: тема стала популярною завдяки книгам Юрія Горліс-Горського і Василя Шкляра. Але “Окупація” грунтується не на них, а на кіноромані Марка Греся “Варіант Марконі”. Головну роль у фільмі виконає українська і тепер уже канадська кінозірка Григорій Гладій, а співачка і плейгерл Даша Астаф’єва тут дебютує як актриса в образі козачки.