Як допомогти організму у спеку?

30 Липня 2014 09:28
oblenergo.kharkov.ua

oblenergo.kharkov.ua

Слабкість в ногах, підвищене потовиділення, тепловий удар, а то і проблеми з серцем – неповний список того, до чого людину може довести спека. Спокій! Зараз розкажемо, що їсти, пити і як одягатися, щоб допомогти організму пережити літню спеку.

Розкладаємо спеку по поличках. Розпечене повітря діє на фізичні тіла, і твоє в тому числі, однозначно – вони нагріваються, і сильно. Те, що раптом надмірно нагрілося, потрібно якнайшвидше остудити ‒ закон рівноваги. Система терморегуляції організму активізується, і виражається це, перш за все, в прискореному диханні і підвищеному потовиділенні.

А це тягне за собою певні наслідки. Стрімка втрата рідини ‒ в дуже жаркий день ти можеш, пальцем не поворухнувши, втратити до 3 літрів вологи. З одного боку, вона випаровується з поверхні шкіри і дійсно допомагає тимчасово охолодитися, але з іншого – організм починає відчувати сильну спрагу. До того ж разом з потом нас покидають і цінні мікроелементи, без яких якісно функціонувати досить важко.

Йдемо далі. У гарячому повітрі вміст кисню невеликий, тому гіпоксія все одно буде. Також спека супроводжується низьким атмосферним тиском (не завжди, але часто), а для багатьох вже одна ця обставина – захоплюючий атракціон. Це загальна картина, а тепер вникнемо в деталі.

Наслідки спеки
1. Немає настрою
Сильна спека – це екстремальні умови, великий стрес, а жити в стресі нікому не подобається. Твоя психіка абсолютно очікувано переходить в режим захисту. В результаті, замість того щоб радіти сонячним дням, ти турбуєшся незрозуміло про що, ниєш, бурчить, можеш раптом заплакати, а потім накричати на будь-якого, хто під руку підвернеться. Плюс вночі долає безсоння, а вдень – сонливість.

 2. Зниження розумової діяльності
Пам’ятаєш про втрату рідини? Зневоднення призводить до того, що кров «густіє» і тече повільно. У результаті мозок погано забезпечується необхідними поживними речовинами (особливо калієм, магнієм і вітамінами групи В) і киснем, а без них у спеку – туго. Загалом, не чекай від себе інтелектуальних подвигів, зараз не час. Але ослаблення концентрації уваги і зниження розумової діяльності – це ще квіточки. Згущення крові загрожує утворенням тромбів у судинах головного мозку, а це може привести до інсульту.

3. Проблеми з серцем
Полум’яному мотору не позаздриш. По-перше, через те, що з потом виводяться цінні речовини, м’язова тканина починає голодувати, особливо їй не вистачає калію, натрію і того ж магнію.
По-друге, порядком ослабленою серцевому м’язі доводиться збільшувати силу і ритм скорочень, щоб гнати по судинах густу кров.
А це, по-третє, зовсім непросто, тому що у спеку периферичні кровоносні судини розширюються. Отож, утворення тромбів не виключається, а за ними маячать похмурі тіні інсульту та інфаркту.

4. Слабкість в ногах
Ясна річ, голодує не тільки серце, але і всі інші м’язи, звідси виражена загальна слабкість. Додай знижений тиск – гіпотоніки в такі дні ледве ноги пересувають. Ще одна проблема: на тлі зневоднення стає тягучою лімфа, її відтік від кінцівок ускладнюється ‒ тому виникають набряки.

5. Підвищене потовиділення

Той факт, що шкіра у тебе потіє, говорить про активну роботу сальних і потових залоз (вони намагаються тебе остудити ‒ це добре). Але шкіра тим часом страждає від зневоднення – це погано. І якби тільки від нього. Через потові залози виводяться і продукти розпаду – всілякі азотисті сполуки, якими із задоволенням харчуються патогенні мікроорганізми. В результаті маємо пітницю, гнійники, фурункули та ін. Щоправда, більше у тих місцях, де одяг щільно прилягає до тіла.

6. Болі в животі
Неприємні відчуття зосереджуються в основному справа. Це жовчний міхур сигналізує, що йому не подобається жити впроголодь – дуже не вистачає мікроелементів. Крім того, жовч стає густою і не може виконувати свої обов’язки – брати участь у травленні і виведенні того, що організму не знадобилося. Від цього у тебе як мінімум псуються колір обличчя і настрій.

7. ТЕПЛОВИЙ УДАР
Болить і крутиться голова, серце шалено калатає, обличчя червоніє, температура різко підскакує, нудить, думки плутаються, ноги тремтять ‒це ознаки теплового удару, який дуже просто заробити в спеку.

Якщо це трапилося з тобою і ти у свідомості …
– терміново зайди в яке-небудь прохолодне місце або хоча б у затінок
– зніми тісний одяг, розстебни ремінь і гудзики
– ляж на спину, підклавши під ноги сумку
– пий воду частими дрібними ковтками
– змочи водою яку-небудь тканину і протирай нею обличчя та відкриті ділянки шкіри, поклади мокрий компрес на голову
– якщо при тобі балончик з термальною водою ‒ збризкуй лоба
– обмахуйся чим-небудь – і так до тих пір, поки температура тіла не наблизиться до нормальної
– потім було б добре показатися лікарю, але якщо це ніяк неможливо, як мінімум постарайся провести залишок дня у повному спокої.

Отож, що робити у спеку?

1. Дотримуватися питного режиму
Головний порятунок у воді, тому ні кроку без пляшки. Загалом випивати тобі потрібно не менше 3 літрів води щодня, а за потреби навіть і більше. З урахуванням того, що з потом втрачається величезна кількість необхідних мікроелементів, можеш кожен день, поки тримається спека, випивати по 1 літру мінералки.

УВАГА! Кава, чорний чай, соки з магазину, газованої води та інші солодкі бутильовані напої тобі не помічники, а зовсім навпаки.

2. Правильно харчуватися
У саме пекло їсти не особливо хочеться, до того ж падає активність ферментів, які перетравлюють білок. З одного боку добре – фігурі на користь, але з іншого – організму потрібен ресурс.

Старайся кожен день з’їдати по 8 порцій фруктів і овочів (порція в даному випадку – це приблизно 120 г) – в плодах багато води і вітамінів групи В і С, мозок це оцінить, уникай солодощів, вони підсилюють потовиділення. Можна з´їсти морозиво, але тільки в першій половині дня і в кількості 60-80 г. Уникай продуктів, які затримують рідину (копченості, консерви, смажені страви), інакше будуть набряки. Не готуй нічого про запас: бактеріям спека тільки в радість. Порубала салат – і відразу з’їла, отруєння нам ні до чого. Забезпеч себе мікроелементами такими як натрій, калій і магній. Тут все просто: натрій міститься в звичайній солі, калій ‒ у бананах, цитрусових, смородині, а магній ‒ в горіхах, гречці, шпинаті.

 3. Одягатися правильно і берегти себе
Світлий вільний одяг з натуральних матеріалів ‒ те що треба.
Постарайся звести до мінімуму фізичні навантаження, проводь більше часу в прохолодних приміщеннях. Приймай теплі ванни, а душ двічі в день навіть не обговорюється – з шкіри необхідно регулярно змивати все зайве. Ну, а в якості психологічної допомоги рекомендується аутотренінг: аномальна спека не назавжди, буде ще на нашій вулиці комфортне літо.

Джерело: medblog.in.ua