Легендарний тральщик “Черкаси” Росія й не думає віддавати

31 Липня 2014 16:08

 

focus.ua

focus.ua

Кількамісячна епопея з поверненням морського тральщика “Черкаси” з анексованого Криму Україні може завершитися тим, що Росія так і не поверне судно.

Ті залишки Військово-морських сил, яким вдалося вирватися з окупованого півострову (всього 35 кораблів), наразі перебувають в Одеській та Миколаївський областях, а штаб ВМС та флагман українського флоту фрегат “Гетьман Сагайдачний” – в Одесі. Решту кораблів ВМС України та військової техніки Росія досі не віддає, а за словами командувача Чорноморським флотом адмірала Олександра Вітко, і не збирається віддавати, пише ВВС Україна.

Російський адмірал білоруського походження, виступаючи в Севастополі під час Дня флоту, заявив журналістам, що росіянам ця техніка не потрібна, але українцям повертати її не будуть, бо вона нібито “буде використана в бойових діях проти власного народу”. Він також додав, що ця техніка застаріла і може призвести до чисельних жертв серед населення.

А голова нової влади Криму Сергій Аксьонов взагалі звинуватив українських військових у тому, що вони внаслідок невмілого користування технікою привели її у неробочий стан.

В окупованому Криму досі залишається майже 20 одиниць, серед яких “основа” українських ВМС: корвети “Тернопіль”, “Луцьк”, “Придніпров’я”, морські тральщики “Чернігів” і “Черкаси”, великий десантній корабель “Костянтин Ольшанський”, корабель управління “Славутич”.