На Бориса і Гліба берися до хліба

6 Серпня 2014 11:07

nastol.com.ua-4866 серпня церква вшановує день пам’яті перших українських християнських святих мучеників Бориса і Гліба.

Борис у хрещенні Роман і Гліб у хрещенні Давид були найулюбленішими молодшими синами князя Володимира. Вони дружили між собою з дитинства. Досягнувши зрілого віку Борис отримав князівство у Ростові Великому, а Гліб у Муромі. Після смерті князя Володимира Київське князівство наслідував Святополк і боячись великого впливу Бориса і Гліба у народі вирішив їх вбити. 24 липня за старим стилем і 6 серпня за новим 1015 року князя Бориса було вбито найманими вбивцями. Гліба чекала така ж доля. За вимогою найманців, які схопили молодого князя під Смоленськом, його власний повар перерізав Глібу горло. Канонізували Бориса і Гліба вже за часи Ярослава Мудрого у 20-тих роках ХІ сторіччя, після того як їхні мощі було знайдено нетлінними.

У народі дуже любили князів мучеників і часто розказували про чудесні зцілення, що відбувалися на могилі братів. Навіть працювати 6 серпня заборонялося, бо люди вірили, що блискавка хліб спалить.

А ще з цього дня сіяли ранній хліб і починався період найбільшого збору грибів. А гриби, це і зниження температури повітря, і грибні дощі.

Також за церковним календарем 6 серпня вшановують мученицю Христину і преподобного Полікарпа.

Іменинниками 6 серпня є Борис, Гліб, Полікарп, Соломія, Христина.