“Кобзар – кльовий чувак”, – художник зашифрував цитати Шевченка на 900 постерах

15 Серпня 2014 16:40

Днями Київ прикрасили близько 900 плакатів із зображенням Тараса Шевченка. На постерах – один із найпопулярніших портретів Кобзаря із хмаркою зашифрованого тексту. У ньому – одна з 14 найяскравіших і значимих цитат поета.

Але щоб зрозуміти, що там, потрібно розшифрувати QR-код. Його слід сфотографувати на телефон або планшет і ідентифікувати за допомогою спеціальної програмки.

kp.ua

kp.ua

Автор незвичайного проекту – столичний художник Єжи Коноп’є.

“На честь 200-річчя слово Кобзаря стало ближче до людей, – пише автор проекту у своєму “Живому журналі”. – Цитати я зашифрував і розтиражував на аркушах А4-формату в центрі і на деяких околицях Києва”.

Єжи пише, що у вигляді коміксу він оформив постери не випадково. Так художник хотів залучити до проекту молодь. Адже, на його думку, канонізованість Шевченка відлякує молодь. Але всі повинні знати, що Кобзар – “кльовий чувак”.

kp.ua

kp.ua

“Закодовані повідомлення-цитати заохочують взяти участь в інтерактивному процесі, – вважає Коноп’є. – Щоб не просто побачити-прочитати і піти, а побачити, прочитати, не зрозуміти, задуматися, зрозуміти, дістати телефон, відсканувати, прочитати, зрозуміти, що це цитата, задуматися над її змістом…”.

Джерело: kp.ua