ТОП-5 небезпечного шкільного приладдя

21 Серпня 2014 10:11

88285141053f481a34a9bb3.35641163_articles_main_bigНовий навчальний рік – на носі, і батьки поспішають купувати шкільне приладдя дітям. На що слід звернути увагу?

Неякісне шкільне приладдя може спровокувати серйозні проблеми зі здоров’ям дитини, аж до втрати зору і розвитку злоякісних пухлин. В Україні немає нормативів на виробництво канцтоварів, саме тому недобросовісні виробники дозволяють собі використовувати дешеві хімікати для виробництва канцтоварів.

Мастильні матеріали, фарба, вибухівка – саме такі компоненти можуть входити до складу шкільного приладдя, а саме – пеналів.
Фталати, кадмій і свинець містяться в матеріалах, з яких виготовляють пенали. Фталати можуть викликати діабет, алергію і астму. Кадмій – дуже небезпечний, він накопичується в організмі, його піврозпад становить 10 років, негативно впливає на нирки, нервову систему. Свинець вражає печінку і нирки, призводить до розумової відсталості, захворювань мозку. Полівінілхлорид так само входить до складу багатьох шкільних приладь. Якщо пенал яскравий, липкий з неприємним різким хімічним запахом, його краще не купувати. Маркування у вигляді цифри 3 в трикутнику – це полівінілхлорид.
Краще вибирати тканинні пенали. Для їхнього виробництва використовують тканину і прості барвники.

Кулькова ручка. Стержень ручки має бути середньої товщини, щоб зручно було писати. Корпус не повинен ковзати між пальцями.
Капілярна ручка: тонкий стержень – незручно писати, нею можна тільки креслити або малювати.
Гелева ручка: для дітей, які вже вміють писати, інакше буде ковзати на папері й бруднити.
Масляна ручка: зручна, але витрата чорнила вище, може потекти.
Корпус ручки часто виготовляють з того ж полівінілхлориду. Краще вибирати ручку з прозорим пластиком. Ручки з приємним запахом можуть провокувати алергію. Ручка з гумовою вставкою допомагає контролювати тиск на пальці.

Фломастери. В барвному речовині фломастерів можуть бути такі небезпечні речовини, як розчинник для смол, бензин і розчинник для фарби та їхні складові – бензол, толуол, хлороформ. Це сильні токсичні речовини, які можуть викликати отруєння, нудоту, болі, алергію, блювоту, вражати нервову систему.
Не можна гризти фломастери. Матеріал корпусу краще вибирати з поліпропілену. Фломастер повинен бути зроблений на водній основі, сертифікований, пройшов клінічні випробування.

Фарби можуть містити засіб для видалення бур’янів – анілін. Це сильна отрута, яка проникає в організм через шкіру і пари, викликає нудоту, погіршення загального стану.
Акварельні медові фарби на водній основі з приємним ароматом і натуральними компонентами безпечні. Важливо читати склад фарб і вибирати ті, які пройшли сертифікацію.

Пластилін. Штучний пластилін роблять з нафтопродуктів. Він дуже яскравий, з різким запахом, його не можна гризти.
Хороший пластилін робиться на основі натурального воску, якісних пігментів і натуральних наповнювачів.

Зошити. Звернути увагу на білизну аркуша. Якщо він дуже білий і глянсовий, то це негативно впливає на зір дитини. Він повинен бути кольору слонової кістки і не блищати. Товщина листа не повинна бути надто тонкою.

Вибирайте сертифіковані шкільне приладдя для вашої дитини і завжди читайте склад!

Джерело: sunny7.ua