Священики Черкаської єпархії Московського патріархату виступили за єдину помісну автокефальну церкву, але не відмовилися молитися за Кирила

1 Вересня 2014 09:40

6734Священики Черкаської єпархії УПЦ (МП) в ході анонімного опитування висловилися на підтримку ідеї створення в Україні єдиної помісної автокефальної Церкви. Опитування духовенства проводилося з благословення митрополита Черкаського і Канівського Софронія (Дмитрука) в ході традиційного єпархіального наради, повідомляє сайт “Київська Русь” посиланням на єпархіальну прес-службу.

На нараді жваво дискутували щодо шляхів подальшого розвитку українського православ’я, подолання церковного розколу і створення незалежної помісної Української Православної Церкви на тлі останніх драматичних подій, які відбуваються на Сході нашої країни через військову агресію Росії.

Потім учасникам зустрічі було запропоновано висловити власне ставлення до ідеї створення незалежної помісної УПЦ чи її подальшого перебування у складі Московського Патріархату. Всі анкети, які отримали священики, були анонімними. За результатами підрахунку, значна більшість опитаних – 70 проти 55 – висловилися однозначно за помісну Українську Православну Церкву, зазначивши при цьому, що даний процес повинен відбуватися виключно на підставі діючих церковних правил і християнського завіту любові Божої.

Також обговорювалося питання про доцільність поминання патріарха  Кирила в храмах Черкаської єпархії. Священики називали численні приклади незгоди безлічі парафіян з цією практикою, обурення і навіть протестів, як реакцію на пропагандистську істерику, насаджувану російськими медіа щодо України та українського народу, створюючи образ ворога. Владика Софроній благословив поминати Патріарха там, де немає протестів з боку людей, зазначивши, що таке поминання все одно чиниться за кожним архієрейським богослужінням, і що цим не порушуються церковні канони.