Як збираються реформувати українську міліцію?

3 Вересня 2014 12:00
segodnya.ua

segodnya.ua

У жовтні українську міліцію чекають кардинальні зміни. Глава МВС Арсен Аваков підготував документ, який у разі його прийняття змінить роботу правоохоронців. “Запропоную прийняти план реформування МВС в Кабміні і ВР до кінця жовтня. Проект практично готовий”, – заявив міністр.

Подробиці виданню “Сегодня” розповів голова експертної ради з реформування МВС Євген Захаров. За його словами, перші зміни в роботі силовиків відбудуться в 20-х числах жовтня.

ЗАРПЛАТНЯ. За словами Захарова, головна зміна в МВС – це скорочення частини правоохоронців і збільшення зарплати міліціонера. “Увага в концепції звернена на те, щоб скасувати частину підрозділів та за їх рахунок збільшити виплати співробітникам, що залишилися. Які саме підрозділи скоротити – зараз вирішується (за даними “Сегодня” зарплата може збільшитися на 200-1000 грн)”.

З ним згоден заступник голови МВС Микола Величкович: “Людина у формі не може отримувати зарплату (зараз близько 3 тис. грн. – авт.), рівну доходам прибиральника”.

_01_88

ПОКАЗНИКИ. Концепція передбачає нову оцінку ефективності роботи міліції. Зараз зарплата слідчим, операм і даішникам нараховується за досягнутими показниками, що призводить до “перегонів за показниками”. Оцінювати роботу міліції планується за якістю розкриття злочинів – відсоток фальсифікації кримінальних справ зменшиться. Також буде налагоджена взаємодія дільничних міліціонерів з населенням. “99 з 100 громадян не знають своїх дільничних. Передбачається, що дільничний регулярно звітуватиме про виконану роботу перед населенням”, – пояснив Захаров. Крім того, заявникам будуть розсилати смс-повідомлення про те, як йде розслідування.

НАЗВА. У МВС не виключають, що міліція стане поліцією. “Також в міліції “перегин” у бік “кримінального блоку”, але 70% правоохоронців повинні займатися охороною громадського порядку і профілактикою порушень”, – уточнив Захаров. Реформи будуть впроваджуватися поетапно. МВС вивчає практику грузинських, польських і прибалтійських поліцейських, щоб взяти від них кращі методики.