Сьогодні світ відзначає Міжнародний день солідарності журналістів

8 Вересня 2014 11:06

1345029091_posvdchennya-zhurnalstaМіжнародний день солідарності журналістів (англ. International Day of Journalists ‘Solidarity) – інтернаціональний день солідарності журналістів, кореспондентів і репортерів, який відзначається по всій планеті щорічно, 8 вересня.

Це свято заснували в 1958 році в Бухаресті, на 4-му конгресі Міжнародної організації журналістів – найстарішого і найбільшого інтернаціонального журналістського об’єднання в світі. Цього дня журналісти всіх країн і видань повинні демонструвати світові свою згуртованість, особливо в справі захисту своїх прав.

Дата проведення цього свята була вибрана не випадково. Саме в цей день, в 1943 році, в Берліні, фашистами був страчений заарештований у квітні 1942 року, чехословацький журналіст, літературний і театральний критик, публіцист, активіст чехословацької компартії Юліус Фучик, який навіть у катівнях не залишив професію і встиг написати книгу “Репортаж з петлею на шиї” (чеш. Reportáž psaná na oprátce), за яку був посмертно, в 1950 році, удостоєний Міжнародної премії Миру, а саму книгу переклали на 70 мов світу.

Традиційно, в День солідарності журналістів, по всій планеті проходять збори та конференції, на які приїжджають журналісти з найрізноманітніших країн світу. На цих професійних з’їздах, представники четвертої влади діляться своїм журналістським досвідом, і відзначають найбільш гідних в своєму середовищі.

Так, Пулітцерівська премія – одна з найбільш престижних нагород США в галузі літератури, журналістики, музики і театру, майже завжди вручається 8 вересня, в міжнародний день солідарності журналістів.

Нагадаємо, що День журналіста в Україні – професійне свято українських журналістів, кореспондентів і репортерів – відзначається щороку 6 червня.

25 травня 1994 року, в Києві, перший Президент України Леонід Кравчук підписав Указ №251/94, який наказував встановити в республіці нове “професійне свято працівників засобів масової інформації – День журналіста”.

Крім Дня журналіста в Україні є інше споріднене професійне свято працівників ЗМІ – День працівників радіо, телебачення та зв’язку України, який відзначається 16 листопада.

Джерело: УНН