Як влада Черкащини підставляє Президента

15 Вересня 2014 18:47
radiosvoboda.org

radiosvoboda.org

Чергові вибори і чергові скандали… Зараз увага ЗМІ прикута до кандидатів у народні депутати за партійними списками. Зрозуміло, що найбільше уваги зосереджено на списку партії «Блок Петра Порошенка», яка за усіма соціологічними дослідженнями є лідером виборчих симпатій.

Уже перша десятка партійного списку «Блок Петра Порошенка» представлена відомими уродженцями Черкащини – зокрема, Юлієм Мамчуром, Миколою Томенком та Іриною Геращенко. Натомість кандидати від партії Президента в мажоритарних округах Черкаської області викликали у експертів та журналістів серйозне занепокоєння та жваве обговорення.

Через висунення або підтримку, м’яко кажучи, доволі неоднозначних осіб, почали говорити про своєрідну «реінкарнацію» одіозних регіоналів на Черкащині.

Нині ситуація виглядає так: щоб не нервувати народ відвертою підтримкою колишніх регіоналів та бізнесменів, що засвітилися підтримкою режиму Януковича-Тулуба, був вигаданий «обхідний маневр»: або висуватимуться «нові» люди, запропоновані колишніми членами Партії регіонів, або конкуренцію їм складуть «нульові» кандидати, які не мають жодних шансів їх перемогти.

Наведемо кілька прикладів.

195-й округ, де балотується активний член Партії регіонів Володимир Зубик, знайдено унікальне рішення: у «конкуренти» висунути його офіційного помічника-консультанта – Сергія Любивого, який свого часу «прославився» активною роздачею грошей і «виборчих наборів» за «свого кандидата» і переконував, що кращого депутата на Черкащині, окрім В. Зубика, немає.

Отже, зрозуміло, що підтримка такого «опонента» Володимира Зубика дає «зелене світло» на отримання депутатського мандата, а отже недоторканності, тепер вже екс-регіоналу Зубику, який, до речі, голосував за диктаторські закони, що призвели до загибелі Небесної сотні і спровокували агресію Росії.

200-й округ, не менш одіозному екс-регіоналу Антону Яценку допоміг «Народний фронт» Яценюка, який, очевидно, з метою «координації діяльності» вмовив «Блок Петра Порошенка» не виставляти свого кандидата. Натомість, як пишуть ЗМІ, дружні та бізнесові відносини А. Яценка і А. Іванчука (якого називають «сірим кардиналом» Арсенія Яценюка) посприяли тому, щоб «Народний фронт» на противагу Антону Яценку виставив кандидата, який не має жодних шансів його перемогти. Таким чином, ще один екс-регіонал отримує всі шанси на депутатський мандат у наступному скликанні.

Скандальний 197-й округ, де на минулих виборах переміг кандидат від «Батьківщини» Леонід Даценко. На цих виборах його не підтримала ані «Батьківщина», ані «Блок Петра Порошенка». Але несподівано кандидатом від «Блоку Петра Порошенка» виявився Владислав Голуб, який є зятем одного із лідерів «Батьківщини» Сергія Соболєва. Він відомий тим, що деякий період попри серйозну критику був заступником голови КМДА Володимира Бондаренка (до цього працював його помічником-консультантом), а також нещодавнім невдалим висуванням від «Батьківщини» на виборах до Київради.

Чи не єдиними не скандальними кандидатами від «Блоку Петра Порошенка» виявились Олег Петренко, учасник АТО, боєць батальйону «Азов» (194-й округ) та Василь Фурман (199-й округ), який на попередніх виборах балотувався від «УДАРу» і посів третє місце в окрузі. В. Фурман має скласти конкуренцію екс-регіоналу, мільйонеру Валентину Ничипоренку.

Словом, складається загальне враження, що нинішнє керівництво області та місцеві партійці Петра Порошенка, використовуючи високий рейтинг довіри до Президента, його просто підставляють.

Адже при нинішній ситуації створювати безперешкодні умови або, фактично, допомагати отримати депутатство одіозним регіоналам-мільйонерам, які раніше «купили» собі мандати на цих округах як самовисуванці, потім вступили до лав Партії регіонів, голосували за всі її ініціативи, а пізніше після сумнозвісних подій на Майдані вслід за Януковичем повтікали з цієї партії, – це не просто «підстава» Президента, це зрада усіх його виборців.

В’ячеслав Сокур