Електропостачання в Черкасах відключатимуть без графіка

25 Вересня 2014 09:00
provolyn.com

provolyn.com

Відключення електроенергії вже почалося в Черкасах. Як повідомляють на сайті ПАТ “Черкасиобленерго”, графіки відключень “складені і застосовуються у відповідності до вимог Інструкції про складання та застосування графіків обмеження та аварійного відключення споживачів та протиаварійних систем зниження електропостачання (зареєстровано у Міністерстві юстиції України 19 лютого 2007 року № 151/13 /417)”.

Так, 23 вересня 2014 року об 11:30 у товаристві по команді чергового диспетчера Центральної енергосистеми України застосовані графіки аварійного відключення на величину 24,3 мегаватта. Закінчення графіків відключень відбулося також по команді Центральної енергетичної системи України, 23 вересня 2014 року о 16:58.

За словами міського голови Черкас Сергія Одарича, причина відключень – відсутність вугілля на кількох великих електростанціях. При цьому Черкаська ТЕЦ паливом забезпечена.

Прикро, але схоже на те, що відключення світла будуть спонтанними для черкащан.

“Планувати наперед не вдається. Від головного диспетчера з Києва надходить команда нашому обленерго. Відключення необхідно виконати протягом 10 хвилин, – повідомив у своєму фейсбуку  Одарич. – Сьогодні з керівництвом обленерго дійшли згоди, що тривалість відключення конкретного споживача (хоч промисловості, хоч населення) не може бути довшою 2 годин”.

Як відомо, Міністерство енергетики та вугільної промисловості ще в серпні направило обласним енергопостачальним компаніям повідомлення про можливе тимчасове припинення електропостачання населення, як це було в 90-х роках, у зв’язку з виникненням дефіциту потужностей в об’єднаній енергосистемі України. Україна вперше за тривалий період почне імпортувати енергетичне вугілля для забезпечення потреб теплових електростанцій. Забезпечити ТЕС вугіллям власного видобутку сьогодні практично неможливо через бойові дії на сході країни, де розташована велика частина діючих шахт. 50% електроенергії, що виробляється в Україні, генерують АЕС, решта виробляють ТЕС шляхом спалювання газу і вугілля. Брак газу і зупинка 80% шахт викликали дефіцит енергоносіїв і, як наслідок, електроенергії.