Як на Черкащині економитимуть газ?

28 Вересня 2014 16:32
Соломою обігрівали оселі ще наші пращури. Тепер знову доцільно повертатися до цього енергоносія. Фото creativegroup.ua

Соломою обігрівали оселі ще наші пращури. Тепер знову доцільно повертатися до цього енергоносія. Фото creativegroup.ua

Завдання антикризового енергетичного штабу при Кабінеті Міністрів щодо зменшення використання природного газу в цьому опалювальному сезоні на 30% на Черкащині сприйняли як порадник. За підрахунками енергетиків, в області треба заощадити близько 60 мільйонів кубометрів газу, тобто використати не 199 мільйонів, як минулого опалювального сезону, а лише 139. Це стосується й 19 комунальних підприємств області, які забезпечують тепло централізовано.

 Стратегія, яку вже втілюють

Як розповіли в управлінні житлово-комунального господарства облдержадміністрації, економію дасть, приміром, заміна котлів на нові, з вищим коефіцієнтом корисної дії, і котлів, які замість газу працюватимуть на вугіллі й біопаливі. Передбачено модернізацію котлів, встановлення теплоутилізаторів, когенераційних установок. У Черкасах на деяких котельнях упроваджують використання підмішуючих насосів із погодною корекцією температури. На Черкаській ТЕЦ газ частково замінять вугіллям, що дасть змогу зекономити його 38 мільйонів кубометрів на суму 51 мільйон гривень. Також у заходах економії — заміна труб на майже п’яти кілометрах аварійних теплових мереж.

Перелік запланованого значний. Однак уже закінчується вересень. Нічна прохолода починає заглядати у кватирки, кваплячи господарників. За словами першого заступника голови ОДА Наталії Старикової, обласна влада, залучивши науковців, уже визначила надійну стратегію, яка за умови скорочення споживання газу забезпечить безперебійну роботу теплових підприємств. Знайдено оптимальні рішення, втіливши які, область успішно пройде опалювальний сезон. Окрім питань технічного та організаційного характеру, влада краю вирішує й фінансові. На останній сесії обласної ради депутати вирішили надати 119 тисяч гривень на коригування регіональної програми модернізації комунальної теплоенергетики.

В області вже завершується комплекс режимно-налагоджувальних робіт на газовому обладнанні котелень (регулювання газ — повітря), очищено зовнішню та внутрішню поверхні нагріву котлоагрегатів, пароводяних та водоводяних підігрівачів, встановлено 20 підмішуючих насосів з погодною корекцією температури, здійснюються пустконалагоджувальні роботи на котлах фірми «Wissman», якими замінено старі в КП «Черкаситеплокомуненерго», на двох кілометрах теплових мереж встановлено попередньо ізольовані труби.

Певні зміни і в містах та районах області. Так, в Умані побудовано котельню, яка працюватиме на вугіллі для опалення приміщення тубдиспансеру, інфекційне відділення лікарні переведено в інше приміщення, 500 вікон у житлових будинках замінили на металопластикові. Увесь Черкаський район виведуть зі споживання газу на котельнях централізованого теплопостачання, завершують постачання сюди 18 сучасних твердопаливних котлів. Збереже тепло заміна 88 вікон та 60 вхідних дверей у дошкільних і навчальних закладах області. У Корсуні-Шевченківському, приміром, котельню закриють — споживачів переведуть на індивідуальне (побудинкове) опалення.

Об’єкти соціальної сфери (лікарні, школи, садочки) намагаються перевести на електроопалення. Там діє пільговий тариф: денний кіловат коштує 80 копійок, нічний — 30. Але, як розповів один із районних керівників, на місцях поки що не всі в захопленні від такого наміру, адже лише виготовлення технічних умов для встановлення котлів електрообігріву коштує недешево з огляду на розрахунок: один кіловат — 1,5 тисячі гривень. І це без вартості устаткування і його монтажу. Зелене світло може увімкнути лише здешевлення ТУ, а також рух коштів місцевих бюджетів через Держказначейство, інакше за що ж придбати альтернативні системи опалення?

І тирса, й солома, й лушпиння

А ще підприємства області переходять на використання біопалива. Так, ТОВ «Смілаенергопромтранс» виробляє електричну й теплову енергію на установках з використанням нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії (когенераційна установка, теплова/електрична на трісках). На підприємстві «Черкаситеплокомуненерго» у котельні на вул. Менделєєва, 5 у Черкасах працює водогрійний котел потужністю 2,5 МВт на трісках. Підприємство планує ввести в експлуатацію ще сім біокотлів — у межах кредитної угоди з ЄБРР. Тим більше, що в області є підприємства, які виробляють біопаливо. Так, товариства «Авіагородок» та «Мареллі» виготовляють паливні брикети з тирси, «Черкасибіопаливо» з Курилівки Канівського району — гранульовані пелети з відходів деревини, сільськогосподарське підприємство «Урожай», що у Шполянському районі, — пелети із соломи, ПП «Трансбіопаливо» зі Шполи, та ТОВ «Авер-Тех» з Умані — біопаливо з лушпиння соняшнику та соломи. Загальна річна потужність цих підприємств — близько 50 тисяч тонн.

У дитсадках «Дніпряночка» й «Троянда» села Червона Слобода, що під Черкасами, вже майже три роки воду підігрівають сонячні колектори, встановлені на дахах. Улітку — до гарячої, у холодну пору — до теплої, а догрівають її газом. Кожна така установка обійшлася у 49 тисяч гривень. Перша в області сонячна електростанція вже працює у Тальнівському районі. Її споруджено на греблі Гордашівської ГЕС. За рік вона виробляє близько 120 тисяч кіловат електроенергії. Недавно зовнішньоекономічна асоціація «Новосвіт» ввела в експлуатацію сонячну електростанцію «Озірна» у Звенигородці потужністю 150 кіловат.

В області є чимало ентузіастів використання сонячної енергії й для обігрівання осель. Однак сонячних панелей на будинках встановлено одиниці. Навіть там, де грошовиті господарі позводили розкішні вілли, не побачиш батарей для використання енергії сонця — вони віддають перевагу газу. Як стверджують фахівці, у містах, зокрема й в обласному центрі, багато розлогих дахів, отож під сонячні панелі не треба займати родючі поля. Але тут потрібне сприяння держави, політичне рішення влади, зокрема місцевої. Недавно голова обласної ради Валентина Коваленко пообіцяла підтримку в організації семінару з використання сонячної енергетики. Адже річ і в обізнаності підприємців з перевагами нового виду енергії.

Альтернатива є. Як її використати?

А як переживуть зиму індивідуальні споживачі? Приміром, приватний будинок жительки м. Золотоноші Оксани Кобець опалює газовий котел. Якщо в попередні зими платила по 500—900 гривень за місяць, то подорожчання газу змусить зменшувати тепло. Оформити субсидію також не вдасться — на житловій площі прописані діти й інші родичі, яких виписати не можна, хоч вони й не живуть у будинку. До того ж у сім’ї є ще зовсім мала дитина. А якщо взимку будуть перебої з газом?

— Сусід спробував купити інший котел, — розповіла Оксана. — Однак він виявився задорогий, та й паливо для нього потрібне особливе. А з відносно дешевих пропонують котли на дровах. Та з ними теж чимало клопоту, щогодини треба підкидати дрова. Та й заготовляти їх недешево.

Отож «індивідуалам» ще належить знайти прийнятний вихід.

Чимало газу заощадити допоможе й розвиток гідроенергетики, зокрема малих ГЕС. Принаймні, регіональну програму розвитку малої гідроенергетики до 2020 року ніхто не скасовував. Колись в області власна міні-ГЕС була ледь не в кожному селі. Нині вціліло тільки дев’ять. У середньому за рік вони виробляють близько 17 мільйонів кіловат електроенергії. Тож є над чим попрацювати, аби мережа таких станцій значно розширилася.

Уже в цьому місяці ТОВ «Енергетично-інвестиційна компанія» запланувало почати видобуток бурого вугілля в Катеринопільському районі обсягом 30 тисяч тонн щомісяця. Поклади буровугільного розрізу оцінюють у 7,6 мільйона тонн.

Одне слово, альтернатива газу на Черкащині є. А якщо попрацювати з ініціативою та кмітливістю, як це вміють енергетики, то незабаром може виявитися, що без дорогого російського газу й зовсім можна обійтися.

ДО РЕЧІ

Держава допоможе поміняти котел

На те, що замінити газовий котел на електричний для приватного помешкання — справа недешева, скаржаться чимало господарів будинків. Мовляв, до економії поки ще дійде, а ось немало грошей вкласти потрібно вже зараз. Однак тим, хто захоче замінити газовий котел на альтернативний, держава вирішила підставити плече: уряд виділив 50 мільйонів гривень на відшкодування тіла кредиту на закупівлю електротеплогенеруючих установок або твердопаливних котлів для фізичних осіб та власників приватних домоволодінь.

За словами заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Андрія Білоусова, вже розроблено проект урядової постанови, яка визначить порядок такого відшкодування. Йдеться про таку схему: фізична особа отримує кредит в Ощадбанку, який, у свою чергу, формує реєстр позичальників та подає до Держенергоефективності. А вже ця структура адресно відшкодовуватиме позичальникові до 20% тіла кредиту, але не більше як 5 тисяч гривень.

«Тож до виділених урядом коштів планують залучити приблизно 200 мільйонів гривень населення, тобто майже 36 тисяч домогосподарств перейдуть на електроопалення, скориставшись цією можливістю. Але щороку ця цифра збільшуватиметься», — сказав Андрій Білоусов.

Однак тут виникає ще одне запитання: якщо всі переходитимуть на альтернативні котли, де гарантія, що електричні мережі витримають? Адже взимку не рідкість і такі ситуації, коли електрику «вибиває» через те, що люди масово вмикають електрообігрівачі. А тут ідеться про значно більше навантаження.

Посадовці шукають шляхи розв’язання і цієї проблеми. «Розуміємо, що, крім підключення самого електрокотла, треба провести комплекс заходів, які дадуть змогу безперебійно працювати мережам, трансформаторним підстанціям. Так, уже завтра весь приватний сектор не перейде на електрокотли, бо в нас електросистеми не готові. Процес проходитиме поступово, і встановлення електрокотлів проходитиме паралельно, як планується, із заміною електротехнічного обладнання на потужніше»,— пояснив Андрій Білоусов.

Як повідомила прес-служба Мінрегіону, нині підготовлено ще один проект урядової постанови — щодо безкоштовного підключення електроенергії споживачам, які вирішили замінити газові котли на електричні. А енергопостачальники за рахунок своїх інвестиційних фондів, передбачених на модернізацію, мають прокласти електрокабелі потрібної потужності й модернізувати трансформаторні підстанції.