Чи перейдемо на чотириденний робочий тиждень?

6 Жовтня 2014 15:30

9218962_373x300Міжнародна організація праці при ООН підтримує ідею переходу на чотириденний робочий тиждень. Експерти організації перераховують наступні аргументи на користь скорочення робочого тижня.

По-перше, це дозволить поліпшити здоров’я працюючих людей, оскільки багато захворювань спричинені стресом на роботі і фізичним напругою. По-друге, короткий тиждень дозволить створити більше робочих місць. По-третє, в МОП стверджують, що люди більш продуктивні, коли менше напружуються на роботі.

Міжнародна організація праці наводить й інші аргументи, отримані в результаті досліджень – люди, які працюють всього 4 дні на тиждень, частіше відчувають себе щасливими. І ще один аргумент – відмова від одного робочого дня позитивно позначиться на навколишньому середовищі, бо люди стануть менше використовувати транспорт. Правда, незрозуміло, що завадить використовувати зайвий вихідний день для поїздок на автомобілі за місто?

Ідею “чотириденки”, зокрема, підтримують один із засновників компанії Гугл Ларрі Пейдж, засновник Virgin Річард Бренсон і мексиканський мультимільярдер Карлос Слім, між іншим, найбагатша людина на планеті, що володіє $ 80 млрд. Більш того, на думку Карлоса Сліма, робочий тиждень у багатьох компаніях не завадило б скоротити навіть до трьох днів. Підприємець вважає, що завдяки цьому у співробітників підвищиться продуктивність праці, покращиться настрій і відгуки про роботодавців.

Українські профспілкові лідери також пропонують скоротити кількість робочих днів з п’яти до чотирьох.

“У людей з’явиться більше часу для того, щоб приділяти його сім’ї, волонтерству, розвиватися духовно. Інша справа – скорочення робочого тижня не повинно привести до зменшення доходів працюючих людей”, – говорить заступник голови Федерації профспілок України Сергій Кондрюк.

Є два варіанти переходу на чотириденний робочий тиждень.

Перший – розподіл робочого часу на чотири дні. Згідно з Кодексом законів про працю України, норма тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень. Багато співробітників вважають, що 8 годин при п’ятиденному робочому тижні – досить жорстка норма, і вимога додати до робочого дня ще 2 години може спровокувати невдоволення персоналу і зменшення продуктивності праці.

Другий варіант – внести зміни до КЗпП України і скоротити норму тривалості робочого часу з 40 годин, скажімо, до 38 годин на тиждень. Приміром, у Франції та Німеччині тривалість робочого тижня – 35 годин, Данії – 37 годин, Бельгії – 38 годин.

Щоправда, є й інші приклади. В Індії, Гонконгу, Таїланді і Колумбії люди працюють по 48 годин на тиждень.

Однак малоймовірно, що українська влада піде на скорочення робочих годин. Роботодавцям економічно невигідно зменшувати робочий тиждень навіть на дві години, оскільки це може негативно відбитися на обсягах виробництва. З іншого боку, скорочення робочого часу може спричинити за собою пропорційне урізання зарплат, як це часто і відбувається в нашій країні.

“Перейти на чотириденний робочий тиждень можна шляхом підвищення продуктивності праці. Але для цього роботодавці повинні закупити нову техніку, впровадити” розумні “технології, організувати по-іншому робочий процес і так далі”, – каже Сергій Кондрюк.

Зрозуміло, що в нинішніх економічних умовах це малоймовірно. Так що не дивно, що українці все більше свого часу віддають роботі, жертвуючи вихідними і відпусткою заради заробітку.