До 80-річчя Симоненка в Черкасах хочуть перейменувати вулицю

25 Жовтня 2014 09:44
litgazeta.com.ua

litgazeta.com.ua

У січні Черкащина відзначатиме 80-річчя з дня народження Василя Симоненка. Відзначення цієї події обговорили в облраді.

Письменники, видавці, бібліотекарі, театрали, художники, працівники освіти і культури, журналісти і архітектори, які взяли участь у обговоренні, запропонували оголосити 2015 рік на Черкащині роком Василя Симоненка, зазначають у відділі інформаційного забезпечення та взаємодії із засобами масової інформації облради.

Також на нараді було запропоновано низку ідей, як вшанувати пам’ять видатного земляка. Передусім, учасники обговорення зійшлися на думці, що відзначати 80-річчя поета необхідно не помпезно, без офіціозу, але творчо та оригінально. Виходячи із цієї концепції, потрібно організувати цікаві і масові заходи, щоб популяризувати постать Василя Симоненка і його поезію.

Зокрема, до ювілею поета планується створити біографічну театральну виставу, у якій би він постав у незвичному ракурсі. За цю справу пообіцяли взятися у обласному музично-драматичному театрі імені Т.Шевченка.

Говорили учасники наради і про необхідність з нагоди ювілею присвоїти одній з вулиць Черкас ім’я Василя Симоненка. Вулиця, яка вже існує у Черкасах, надто коротка – на ній усього кілька будинків. Серед вулиць для перейменування пропонувалися такі: Леніна, Фрунзе, Котовського, або будь-яка інша з радянською назвою. Остаточний варіант, який буде визначений, має затвердити міська рада.

Також, на думку учасників засідання, необхідно впорядкувати меморіальну дошку Василю Симоненку, розміщену на будівлі газети “Черкаський край”. Та, що існує нині, має низьку художню цінність, до того ж, прикривається спорудою ресторану.

Голова обласної ради Валентина Коваленко запропонувала видати невеличку збірку поезій Симоненка, які відображають сьогодення України. Книжечка має бути невеличкого формату, щоб її було зручно носити із собою. Цю збірку планують видати великим накладом і відправити необхідну кількість бійцям на фронт для підняття бойового духу. Також пропонувалося видати окремим виданням казки Василя Симоненка і оновлену книгу спогадів про поета.

Серед інших заходів, які запропонували провести в рамках відзначення 80-річчя Симоненка: створення симоненківського блогу, де будуть зібрані усі відомості про поета; розміщення зовнішньої реклами із цитатами творів Василя Симоненка; реконструкція музейної кімнати “Робочий кабінет В.Симоненка”; проведення тематичних уроків і екскурсій для учнів та студентів тощо.

Більш детальною розробкою заходів буде займатися організаційний комітет. Його засідання планують проводити регулярно, щоб встигнути підготуватися належним чином до ювілею поета.