Центр реабілітації учасників АТО відкрили в Черкасах (фото)

26 Жовтня 2014 10:08

Центр реабілітації учасників АТО відкрили в Черкасах на базі комунального закладу “Черкаський обласний госпіталь для інвалідів війни Черкаської обласної ради”.

Тут можуть прийняти 50 осіб. Нині в Центрі проходять відновлення семеро учасників АТО. Проліковуються тут також ветерани Афганістану.

DSC05160_новый размерDSC05158_новый размер

“На першому місці в нас – реабілітація психологічна, – каже головний лікар закладу Сергій Задорожний. – Ми ввели в штат практикуючого психолога й психіатра, є також психотерапевт. Такий блок лікарів дозволяє проводити повноцінну психологічну реабілітацію”.

Центр відвідав народний депутат, радник Президента України Микола Томенко. Він упевнений, що психологічна реабілітація для воїнів АТО є вкрай важливого після пережитого в зоні бойових дій.

DSC05038+_новый размер

DSC05067_новый размер

“Для мене це братній заклад, бо часто навідував тут побратимів-афганців. Зараз тут проходять реабілітацію хлопці, які були вже на новітній війні. Очевидно, що це правильний підхід, що в одному лікувально-профілактичному закладі поєднуються кілька поколінь людей, що пройшли війну, – зауважив Томенко. – Сьогодні дуже важливо, щоб люди повернулися у реальне життя, знали, що ми їх шануємо і що вони можуть отримати не тільки повноцінне відновлення, а й кваліфіковану психологічну допомогу. Бо недоліком у ставленні до нас, до афганців, було те, що пораненим надавали медичну допомогу, а потім викидали на вулицю”.

Микола Володимирович запевнив присутніх, що технічні можливості Центру розширюватимуться. Приміром, депутати Черкаської обласної ради за сприяння Володимира Греся передали закладу багатофункціональне механічне ліжко передали для  бійців АТО з проблемами опорно-рухового апарату.

DSC05072+_новый размерDSC05086_новый размер

На думку Томенка, було би справедливо, щоб учасник полку “Азов” черкащанин Олег Петренко був своєрідним місцевим куратором Центру.

“Він однієї крові з хлопцями і йому легше буде з ними спілкуватися. Олег буде підстраховувати, щоб була увага до хлопців, швидко вирішувати проблеми”, – зауважив Томенко.

За словами завідувачки терапевтичним відділенням госпіталю Тетяни Бондарєвої, із хлопцями з АТО тут почали працювати задовго до офіційної дати відкриття Центру. Перший пацієнт надійшов 30 червня.

“Захворювання різні, в основному це баротравми, контузії, закриті ЧМТ, ураження осколкові й кульові. У реабілітації хлопців беруть участь і лікарі, і фізіотерапевтичне відділення, є два зали лікувальної фізкультури з тренажерами, де можна відновити функції поранених кінцівок, – сказала Тетяна Григорівна. – Часто для цього потрібен час до трьох місяців. Для цього в нас є всі умови. Докладаємо всіх зусиль, щоб швидше поставити бійців на ноги, бо до 90% вони всі повертаються знову у зону бойових дій”.

DSC05142_новый размер

Артем Курилов зі Скородистика Чорнобаївського району (на фото) проходить реабілітацію в Центрі після контузії та закритої черепно-мозкової травми. В зону проведення АТО поїхав 26 червня. А в середині вересня 21-річний контрактник потрапив під обстріл на Донеччині. Каже, в Центрі йому подобається: і ставлення лікарів, і атмосфера, і відновлюючі процедури. Втім, наче на підтвердження попередніх слів лікаря Бондарєвої заявляє: після реабілітації поїде в зону АТО знову – боротися за свою країну.