Правила інтернет-гігієни

28 Жовтня 2014 15:55

1366369316_internet-i-budushheeЕдвард Сноуден – утікач і американський програміст, відомий викриттям програми тотального електронного стеження Prism, віддалено поспілкувався з аудиторією фестивалю New Yorker.

Сноуден поділився своїм баченням того, як громадянське суспільство має делегувати повноваження державі, і відповів на запитання аудиторії, що стосуються повсякденного використання гаджетів і онлайн-сервісів.

Сноуден жорстко розкритикував ту категорію громадян, які не цікавляться питаннями особистої приватності в онлайн або дотримуються принципу “мені нічого приховувати”: “Такі люди перевертають з ніг на голову розуміння того, як працюють цивільні права. Коли ви говорите” мені нічого приховувати “, ви тим самим заявляєте “мені байдужі мої права”. Людина, яка таке заявляє, визнає свою безправність, бо дійшла до необхідності виправдати для себе самого втручання держави в своє особисте життя. Якщо права дотримуються, саме держава має виправдовуватися, втручаючись в права громадянина “.

Правила інтернет-гігієни від Сноудена

1. Незашифрований Dropbox

Сноуден дотримується думки, що громадяни самі заохочують тотальне електронне стеження своєї недбалістю в повсякденних звичках, а саме: використанням програм і сервісів, де не передбачено шифрування даних. В першу чергу “дісталося” сервісу зберігання даних Dropbox, який Сноуден назвав “ворожим до приватності”.

“Шукайте альтернативу програмам, ворожим до приватності. Позбавтеся від Dropbox: там не дозволені шифрування. І подумайте над використанням шифрованих альтернатив, таких як SpiderOak”, – пояснив він.

Заява Сноудена викликало ефект бомби, що розірвалася. Компанія Dropbox поспішила виступити з офіційною заявою, в якій йдеться, що безпека користувачів є для неї “пріоритетом номер один”, а всі дані на шляху від користувача комп’ютера до сервера шифруються.

2. Ненадійні гіганти

Він також розкритикував найбільші світові онлайн-сервіси – Facebook і Google. На думку Сноудена, незважаючи на пророблену роботу з підвищення безпеки, два інтернет-гіганта все ж залишаються “небезпечними сервісами”, яких слід уникати.

3. Викинути iPhone

Не вірить Сноуден і в безпеку мобільного операційки iOS і в те, що посилене шифрування, яке застосовується там, ускладнить роботу спецслужб.

“Плювати на шифрування iOS: спецслужби можуть виписати ордер і зажадати від Apple повний доступ до вашого телефону, включаючи ключ до зашифрованих даних”, – запевняє він.

До того ж, великі американські оператори, такі як AT & T або Verizon, самі можуть бути притягнуті до відповідальності за відмову “злити” дані свого абонента силовикам. Сноуден радить не передавати прості текстові повідомлення, а скористатися шифр-додатками, такими як RedPhone або Silent Circle.