Діти загиблих воїнів зможуть отримати вищу освіту поза конкурсом

4 Листопада 2014 10:44
volynmedia.com

volynmedia.com

Для багатьох батьків вступ дитини до вишу — це велика радість і великі клопоти. Як моральні, так і матеріальні. Та й після вступу студентам часто доводиться розраховувати значним чином на підтримку батьків. А що робити, якщо ворожа куля раптом забирає батька, перетворюючи найріднішу людину на офіційний евфемізм «200-й»?

Для посилення соціального захисту учасників АТО, а також жителів Донецької і Луганської областей Петро Порошенко підписав указ про «Про невідкладні заходи щодо забезпечення додаткових соціальних гарантій окремим категоріям громадян». Зокрема, він передбачає доручення уряду підготувати пропозиції, як можна дітям, батьки яких загинули під час АТО, надати право на вступ поза конкурсом до вишів. Також діти учасників бойових дій, які навчаються на контрактній формі, мають бути переведені на бюджет.

За словами глави держави, захист учасників АТО та їхніх сімей має бути одним iз пріоритетів діяльності парламентської коаліції та нового уряду. Певні пільги при вступі надаються і студентам, які проживають у Донецькій та Луганській областях або ж переводяться з вишів, розташованих на території цих областей.

У соціальних мережах цю новину сприйняли неоднозначно: одні наполягають, що вищу освіту всі мають отримувати на рівних умовах, бо велика кількість пільговиків знижує якість освіти і не дає можливості пробитися розумним і здібним абітурієнтам. Інші вважають, що держава зобов’язана підтримати родини загиблих. «Тут можна спробувати пошукати компроміс. Наприклад, нехай Кабінет Міністрів збільшує держзамовлення на кількість таких пільговиків, от і все», — коментує новину доцент ЛНУ ім. І. Франка Володимир Грицевич.

Нагадаємо, що ще у серпні тодішній міністр оборони Валерій Гелетей заявив, що діти учасників АТО зможуть вступати поза конкурсом до військових ліцеїв та ліцеїв з посиленою військово-фізичною підготовкою. Для них був оголошений додатковий спеціальний набір.

А ТИМ ЧАСОМ…

Міністерство оборони вирішило підтримати бійців, поранених у ході АТО, надавши їм можливість уже цього року вступити до вищих військових навчальних закладів на заочну форму навчання для отримання вищої освіти за цивільними напрямами підготовки. Також за дорученням ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка Леоніда Губерського та ректора Державного університету телекомунікацій Володимира Толубка, були створені виїзні приймальні комісії до військових медичних центрів. У результаті 51 боєць, крім військового квитка, має шанс отримати і посвідчення студента-заочника. Бо війна — війною, а знання ніколи зайвими не бувають.