Прапор Черкас пронесли на вершині 6427 м

5 Листопада 2014 14:53

Першопрохідцями нового маршруту «Снігова королева», який веде на вершину гімалайської гори Ланг-Шизарі (6427 м), стала експедиція проекту «Прапор Черкас на вершинах світу». Про це під час сьогоднішньої прес-конференції в «Новій Добі» розповів учасник експедиції черкащанин В’ячеслав Полежайко, повідомляє Прочерк.

procherk.info

procherk.info

Із 27 вересня по 30 жовтня він разом із киянами Михайлом Фоміним і Нікітою Балабановим перебували в Непалі в альпіністській експедиції.

– Місяць пройшов у, так би мовити, нецивілізованій зоні, де доводилося долати не лише гори, а й терни непальської бюрократії, азійської ментальності й погодних умов, – розповів В’ячеслав.

procherk.info

procherk.info

Власне маршрут тривав 6 днів, 5 ночівель. Висота вертикального перепаду маршруту, який українськими альпіністами прокладено вперше, – півтора кілометра. Незважаючи на сонячну погоду, було досить холодно й дуже сніжно.

– Можу сказати, що все, що ми пройшли до цього, тепер сприймається як усього лише тренування перед цим сходженням, – зазначив альпініст. – Ми відчули на собі, що таке режим першопроходу в Гімалаях. Кожний метр – інтрига. Гора нас постійно тримала в напрузі. Кожен із нас скинув по 10 кілограмів ваги. І ось – півгодини на вершині, на п’ятачку в один квадратний метр, який ми прокопали собі у снігу. Йти звідти не хотілося…

Альпіністи шукають меценатів або спонсорів, які допоможуть із організацією наступного сходження: планується, що це будуть гори Хантер або Форекер на Алясці (США). Висота цих вершин – також дещо більше 6 тисяч метрів, але там стільки снігу й льоду, що сходження на них сприймається, ніби це 8-тисячник на Гімалаях.

Проект «Прапор Черкас на вершинах світу» стартував у 2012 році. Наразі відбулося 4 експедиції в Гімалаї, Тянь-Шань та Альпи.