В Україні дорожчатиме кава

9 Грудня 2014 10:39

telegraf.com.ua

telegraf.com.ua

Упродовж останнього місяця кава подорожчала на 15-20%, розповів координатор в Україні Європейської кавової асоціації SCAE Сергій Ремінний.

“Імпортери кави – 100% доларозалежні. Тому темп зростання цін на каву рахувати дуже просто: вони змінюються рівно на величину зміни курсу долара. А за останній місяць гривня девальвувала з 13 грн/$ до 16 грн/$”, – зазначив він.

Деякі продавці закладають у вартість курсові ризики з оглядкою на можливу подальшу девальвацію гривні, тобто розраховують ціну не виходячи з 16 грн/$, а з 18-20 грн/$.

“Більшість постачальників виставляють ціни в доларах за курсом на сьогоднішній день. І курс не Нацбанку, а ринковий”, – зазначила директор магазину “Кав’ярня” Ольга Успенська.

Ще одна причина подорожчання арабіки – зростання світових цін. Причина: побоювання з приводу врожаю в Бразилії, яка виробляє третину всього кави в світі і половину світової арабіки, через найсильнішу за десятиліття посуху. На них березневі ф’ючерси на каву сорту арабіка (контракти з постачанням в березні 2015) минулого тижня піднялися на 2,8% на нью-йоркській біржі ICE Futures – до $ 1,9935 за фунт.

Сукупно з початку року ціна березневого контракту, торги якими ведуться найбільш активно, підскочила взагалі на 79%. І зниження розцінок експерти не очікують: за прогнозами Міжнародної організації кави, попит на цей товар буде рости на 2,5% щорічно до 2020 року і складе 175 млн. мішків в кінці періоду (вага мішка становить 60 кг).

Експерти розрахували, що в цілому по сільськогосподарському році 2014-2015 у світі може спостерігатися дефіцит кави до 800 тис. мішків.

Утримувати немає сил

В Україні донедавна багато продавців намагалися стримувати подорожчання кави, враховуючи зниження споживчого попиту на 20-30% (зазвичай вони мали запас міцності за рахунок прямих закупівель з європейської біржі або великих закупівель в оптовиків до підвищення вартості). Але зараз навіть вони змінили цифри на цінниках.

“Зараз ми очікуємо нову партію кави, і будемо переглядати ціни”, – зізнався комерційний директор кавової компанії ALAMAR Євген Мурга. Він запевнив, що подорожчання продовжиться. Найбільш помітним воно буде в магазинах, які не піднімали свої розцінки з осені – вони піднімуть вартість відразу на 10-15%.

Уже зараз залізна банку «Нескафе Класик» (475 гр.) коштує в роздрібній торгівлі близько 110-120 грн, в той час як ще на початку року обходилася в 70-80 грн. А для кави в зернах сорту арабіка в середньому виставляють цінник на рівні 220 грн за 500 г, хоча на початку року його можна було купити за 110 грн.

Експерти запевняють: якщо курс долара не знизиться, то ще на 10-15% кава подорожчає після свят. А це, в свою чергу, може призвести до чергового зниження попиту, хоча в холодний сезон зазвичай спостерігається зростання споживання.

“Надалі розраховувати можна тільки на падіння обсягів продажів”, – зазначив Сергій Ремінний.

Джерело: Телеграф