Необхідний мораторій на вивезення необробленої української деревини за кордон, – Томенко

12 Грудня 2014 17:38

vyrubka_lis-266x200Голова комітету з питань екологічної політики Микола Томенко під час брифінгу у парламенті повідомив про те, що у Верховній Раді зареєстровано проект закону щодо мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів у необробленому вигляді (реєстр. № 1362).

Даний законопроект пропонує введення тимчасового 10-річного мораторію на вивезення української деревини за кордон.

Томенко зауважив, що вже не один рік триває ця дискусія в парламенті, але досі не було політичної волі на те, щоб жорстко зупинити вивезення лісу на продаж за кордон, як це давно заборонено в усіх цивілізованих країнах.

“Навіть наші сусіди – Білорусь, Росія, Румунія, Молдова – ще з 2001 року заборонили експорт необробленого лісу-кругляка в різних формах”, – зауважив М. Томенко.

На його переконання, якщо ми хочемо не просто зберегти ліси та екологію, а і відродити деревообробну галузь, діяльність раніше конкурентних меблевих фабрик, створити нові робочі місця, забезпечити відповідні наповнення бюджету, а не навпаки – фантастичні бюджетні витрати на ліквідацію наслідків чергових повеней, то ми мусимо нарешті поставити крапки над “і” у цьому питанні.

Голова Комітету висловив сподівання, що вже з весни вдасться переконати депутатів підтримати у Верховній Раді пропозицію авторського колективу законопроекту (10 народних депутатів з різних фракцій) щодо заборони експорту необробленого лісу з меж України.