“Бюджет-2015 повинен бути бюджетом виживання для олігархів, а не для простих людей”, – Томенко

20 Грудня 2014 13:25
unian.ua

unian.ua

Народний депутат України Микола Томенко, розповідаючи сьогодні на Черкаській ОДТРК “Рось” про те, яким має бути Державний бюджет наступного року і строки його прийняття, повідомив, що поки зберігається серйозна розбіжність між урядовцями, що розраховують бюджет і більшістю депутатів, експертів і громадськості.

Якщо виходити з тези, яку висловив очільник уряду, що бюджет-2015 має бути бюджетом виживання, то це повинен бути бюджет виживання для олігархів, а не простих людей, впевнений Томенко.

“Якщо йдеться про необхідність вжиття непопулярних соціальних заходів, то ми це підтримуємо. Але поки що ці непопулярні заходи уряд хоче вчергове застосувати проти найбільш соціально незахищених категорій. А також учителів, медиків, працівників сфери культури тощо, – зазначив парламентар. – Натомість варто було б нарешті запропонувати систему так званого прогресивного оподаткування, яка би дала можливість залучити кошти надбагатих і багатих громадян. Тобто, повернути кошти з-за кордону, оподаткувати найбільш прибуткові сфери підприємницької діяльності”.

“Отож, надходження коштів до бюджету варто вишукувати не в кишенях простих громадян чи малого бізнесу, а в кількох відсотків українського олігархату, що контролює всю тіньову економіку та використовує природні ресурси та бюджетні кошти для власного зиску”, – резюмував Томенко.

Також Томенко сказав, що не розуміє термінів ухвалення Держбюджету під якусь дату.

“Важливо, яким буде бюджет. Якщо для оптимального і справедливого бюджету треба буде докласти більше зусиль, то депутати мають працювати не лише пленарний тиждень 22-26 грудня, а й, щонайменше, й на початку наступного тижня”, – додав Микола Томенко.