Черкаському інституту пожежної безпеки загрожує “оптимізація”

27 Грудня 2014 13:42
mns.gov.ua

mns.gov.ua

До Миколи Томенка як до народного депутата України, Голови Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи звернувся колектив Черкаського інституту пожежної безпеки, керівник Черкаської облдержадміністрації Ю. Ткаченко та голова Черкаської облради В. Коваленко щодо небезпеки реалізації проекту Концептуальних засад реформування системи освіти Державної служби України з надзвичайних ситуацій, згідно з яким планується «оптимізація» даного навчального закладу.

Автори звернення звертають увагу, що ця «оптимізація» відбувається без погодження з ОДА, облрадою та понад двохтисячним колективом інституту. А також наголошують на тому, що Черкаський інститут пожежної безпеки є сучасним, конкурентоспроможним вузом IV рівня акредитації і успішно забезпечує освіту європейського рівня у сфері цивільного захисту, маючи майже 2000 курсантів, студентів та слухачів заочної форми навчання. Сотні випускників цього навчального закладу брали участь в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. На території інституту розміщений сучасний спортивний комплекс, на базі якого відбуваються зимові чемпіонати з пожежно-прикладного спорту та інші змагання. А вигідне геополітичне розташування вишу в центрі України в умовах військової агресії на Сході дозволило би стати базою для підготовки висококваліфікованих спеціалістів аварійно-рятувальних підрозділів.

Реагуючи на ситуацію, Микола Томенко повідомив, що звернувся до Прем’єр-міністра та Голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій з проханням розглянути дану ситуацію і проаналізувати доцільність в нинішніх мовах ліквідації Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля.

Микола Томенко зауважив, що навчальних закладів такого профілю в Україні три – в Харкові, Львові та Черкасах.

«Я розумію, що харківських виш захищає відомий харків’янин, Голова МВС А. Аваков, львівський виш – його випускник, Голова ДСНС С. Бочковський, а черкаський інститут можуть захистити лише його випускники – Герої Радянського Союзу, кавалери зірки «За мужність» В. Правик та В. Кібенок, які віддали своє життя під час ліквідації аварії на ЧАЕС у 1986 році», – зауважив М. Томенко.

Також Голова Комітету вважає за необхідне створити міжвідомчу комісію щодо оптимізації системи освіти на науки ДСНС, до складу якої залучити представників Міносвіти, МВС, ДСНС, Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, профспілки та ін.