У ЧНУ розповіли, що заважає провести вибори ректора

22 Січня 2015 10:29
pro-vincia.com.ua

pro-vincia.com.ua

В обранні ректора Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького навчальний заклад став заручником різних законів про освіту і зволікань уряду.

Про це “Рідній Черкащині” повідомив перший проректор ЧНУ Василь Мойсієнко, відповідаючи на питання, чому у виші досі не проведено вибори ректора. Нагадаємо, що контракт попереднього очільника вишу, Анатолія Кузьмінського, добіг кінця у червня 2014 року. Тоді ж Міністерство освіти призначило виконуючим обов’язки ректора Олександра Черевка. 

“Олександр Володимирович був призначений виконуючим обов’язки ще за старим Законом про вищу освіту. У статті 39 цього закону передбачено, що засновник, тобто Міністерство освіти й науки, може призначити виконуючого обов’язки на термін до двох років. Із 6 вересня вступив у дію новий Закон про вищу освіту, який передбачає, що тремін перебування виконуючого обов’язки – 6 місяців. Виникає своєрідна колізія”, – сказав Мойсієнко.

Чому ж зараз окремі виші отримали можливість обирати ректорів, наприклад, той же Уманський педагогічний університет?

“Є дві причини: те, що, на мою думку, Міносвіти могло б дозволити проводити вибори, керуючись нормою нового закону і шляхом внесення змін з ініціативи самих вишів до статутів університетів, – зауважив проректор ЧНУ. – Зараз ми, чекаючи рішення Міносвіти, самі внесли зміни до статуту університету. Єдине, що нам лишилося його погодити з Міносвіти. В новій редакції статуту ми вже виписали процедуру обрання ректора, яка фактично базується на нормах закону. Але Міносвіти в роз’ясненнях нам пояснило, що серед заходів щодо імплементації закону є прийняття постанови про методичні рекомендації виборів керівника вищого навчального закладу. А Кабмін цю постанову мав прийняти ще 1 грудня 2014 року. До сьогодні ця постанова не прийнята. Тобто, виходить, ми стали заручниками дії, по-перше, різних законів і прогалин – відсутності постанови Кабміну про саму процедуру обрання”.

За словами Василя Миколайовича, на сьогодні є тільки один досвід проведення виборів – вибори президента Києво-Могилянської академії. Втім, і ЧНУ вже готовий до виборів.

“Якщо ми найближчим часом затверджуємо статут і Міносвіти робить оголошення, в межах двох місяців проводиться конкурс і, думаю, десь до квітня вибори мають відбутися. Це оптимістичний прогноз, – зазначив Мойсієнко. – Песимістичний: якщо ми чекатимемо урядової постанови і цей процес буде затягуватися. Уряду зараз не до методичних рекомендацій”.

Ректора ЧНУ обирати будуть науково-педагогічні працівники, технічний персонал, студенти. Обраним вважатиметься претендент, який набере більше 50% голосів виборців. Якщо на посаду ректора висуватиметься одна кандидатура і вона не набере 50% голосів, Міносвіти знову оголосить вибори. Кандидатом може бути особа, яка має науковий ступінь та/або вчене звання як із ЧНУ, так і з іншого навчального закладу.