Ліки-підробки: як викрити?

19 Лютого 2015 10:22
zdorovieinfo.ru

zdorovieinfo.ru

Як уберегтися від підроблених ліків? Адже в такій ситуації прийом підробки, як мінімум, не принесе належного ефекту, крім того, може стати загрозою для життя:

Читайте інструкцію

І не тільки розділ про показання та протипоказання. В інструкції завжди описано те, що міститься у блістері, баночці або флаконі – вид, колір, консистенція лікарського засобу, можливість осаду, наявність на таблетках фаски (скосу), гравіювання і т. ін. Якщо, наприклад, таблетки описані як червоні, а в реальності вони жовтуватого кольору або білі, це привід для сумнівів. Варто звернути увагу і на саму інструкцію. Якщо в коробочці лежить ксерокопія або папірець складений з помилками, перед вами швидше за все підробка.

Порівнюйте новий препарат зі старим

Якщо приймаєте засіб вже не вперше, не викидайте стару коробку, принесіть її в аптеку. Будь-які відмінності – наприклад на упаковці нового засобу шрифт трохи більший або написи іншого відтінку, мазь або мікстура пахнуть інакше, таблетки не мають звичного гравіювання, термін придатності на упаковці надрукований в іншому місці, варто обговорити це з працівниками аптеки.

Виробник ліків, звичайно, може змінити дизайн – в тому числі це робиться і для захисту від підробок. Тому, виявивши будь-яку невідповідність, потрібно звернутися безпосередньо до виробника або хоча б співробітників аптеки – якщо була зміна дизайну, вони повинні про це знати.

Дивіться на упаковку

Упаковка ліків завжди акуратна. Якщо це не так (наприклад блістер запечатаний недбало, на ньому погано видавлений або надрукований термін придатності препарату, написи на коробці змащені або важко помітні), повинні виникнути підозри.

Якщо упаковка ліків виглядає занадто просто, це ще не показник фальсифікату. Дорого вона виконана або з вигляду дешево – це вибір виробника.

Джерело: НашаМама