Черкащани беруть участь у створенні стартапу вартістю в $1 млрд

25 Лютого 2015 14:10

Один з найвідоміших естонських стартапів TransferWise влітку 2014 підняв рекордний інвестиційний раунд в $58 млн від легендарного каліфорнійського фонду Andreessen Horowitz. Компанія отримала оцінку в $1 млрд від Sequoia Capital, а Бен Горовіц увійшов до склад ради директорів компанії, чим не може похвалитися більше жоден європейський стартап. Раніше в компанію інвестували Макс Левчин і Річард Бренсон, але мало хто знає, що один з найперспективніших сервісів у світі, а точніше, програмне забезпечення в його основі, починалося з невеликої команди розробників з Черкас.

Черкаський офіс TransferWise

Черкаський офіс TransferWise

ТransferWise дозволяє здійснювати міжнародні грошові перекази в обхід банків і з більш низькою комісією. Технологічно переказ грошей відбувається по пірингової схемою – між кінцевими користувачами. Незвичайний для фінансової компанії алгоритм роботи привів до вибухового зростання – оборот компанії зростає на 15-20% на місяць. Сервіс працює в 39 країнах і з його допомогою користувачі перевели вже більше $ 4,5 млрд. Це допомогло клієнтам ТransferWise заощадити близько $ 200 тисяч.

Лондон, Таллінн, Черкаси

Ніхто із західних ЗМІ у статтях про ТransferWise не згадує Богдана Данилюка. Так, він не засновник, та в зоні його відповідальності стратегія розвитку продукту – він вирішує, як зробити ТransferWise краще і в якому напрямку продовжувати розробку, щоб користувачі були щасливі. Така довіра Богдану надано неспроста – він став найпершим програмістом стартапу, в який прийшов ще на стадії створення прототипу. А вийшло це випадково.

Черкащанин Богдан Данилюк (у центрі)

Черкащанин Богдан Данилюк (у центрі)

Компанію, яка сьогодні інкорпорована у Великобританії, заснували двоє естонців – фінансовий консультант Крісто Кармаан і Таавет Хінрікус, який є першим співробітником Skype. Стартап народився за традиційною схемою – для закриття власних потреб. Крісто жив у Лондоні, а Таавет в Талліні. При цьому у Крісто в Естонії була іпотека, а Таавет отримував зарплату з лондонської контори Skype. Друзям потрібен був спосіб недорого і швидко пересилати гроші, не втрачаючи на конвертації фунта в євро і назад. Такий спосіб вони не знайшли, а тому вирішили придумати самі.

Як виявилося, такого сервісу потребували не тільки вони, а й багато їх друзів та знайомих. Тоді Крісто і Таавет вирішили розкрутити ідею в стартап. Вони стали шукати розробника, який допоміг би їм зробити MVP. На одній з фріланс-бірж естонці знайшли українця Богдана Данилюка. Він зробив для них бета-версію продукту, з якою команда вирішила спробувати щастя на Seedcamp 2011 Перше місце на конкурсі стартапів принесло їм не тільки попередньо насіння інвестиції, а й віру в свої можливості.

У процесі роботи над стартапом у Богдана склалися дуже довірчі відносини з Крісто і Тааветом. Більш того, в Черкасах у нього знайшлося кілька достатньо кваліфікованих друзів-програмістів, які повірили в стартап і загорілися ідеями. До того, як Данилюк познайомився з ТransferWise, у нього була своя аутсорсингова компанія. Однак фінансовий сервіс набирав обертів, і незабаром прийшов час обирати. Зрештою, Богдан прийняв нелегке рішення на користь стартапу. Компанія продовжує існувати, але вже під керівництвом його партнера, а Данилюк залишився акціонером.

Офіс TransferWise в Черкасах

Офіс TransferWise в Черкасах

Саме Данилюк зібрав у своєму рідному місті команду програмістів, яка і стала «технологічним коренем» компанії. Таким чином, першим офісом ТransferWise став черкаський кластер з п’яти чоловік. Сьогодні він нараховує вже 11 співробітників.

Сьогодні у ТransferWise три офіси – головний на 150 співробітників в Талліні, де сидить вся техпідтримка, відділ платежів і адміністрація, ще один до 100 осіб у Лондоні – тут дислокуються в основному дизайнери, маркетинг і засновники Крісто і Таавет. Богдан разом з родиною два місяці тому переїхав в Таллінн. По-перше, йому банально хотілося спробувати пожити за кордоном. По-друге, в естонському офісі сьогодні зосереджено більшість розробників, і Богдану було цікаво з ними попрацювати.

Черкаський офіс компанія поки не розширює. Якщо в 2011 році тут було складно заманити хороших розробників на опціони (мало хто знав, що це таке – всі хотіли зарплату вище), то тепер в ТransferWise шукають кваліфікованих співробітників, які не просто пишуть код, а мислять як підприємці в рамках компанії і надихаються своєю роботою. При цьому, за словами представників стартапу, в Черкасах складно знайти фахівців, які знають, що таке ТransferWise і мають необхідні компанії навички, в тому числі знання англійської, що є ключовою вимогою для міжнародної компанії.

10411806_751207981585846_522716724061059151_n-e1424849661361

 

Черкаські розробники, які були в початкової команді ТransferWise, залишаються важливою частиною швидкозростаючої компанії. Тим часом, керівництво подумує трохи знизити вимоги до кандидатів і спробувати самостійно навчати для себе програмістів в Черкасах. Тому в компанії не виключають, що український офіс буде рости. Враховуючи, що при наймі новим співробітникам стартап з оцінкою в мільярд доларів досі роздає опціони, Черкаси стають досить привабливим місцем для топових IT-талантів.

Джерело: ain.ua