Як пережити здорожчання газу та тепла?

30 Березня 2015 12:00
vechirka.net

vechirka.net

З 1 квітня разом із газом для населення подорожчає і тепло. Таке рішення ухвалила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Тарифи на газ та тепло підвищили на найвищому рівні, однак битимуть вони по кишенях звичайних черкащан. І якщо жителі приватних будинків можуть замість газового встановити твердопаливний чи електрокотел, то мешканцям багатоповерхівок зекономити буде важче. Як пережити здорожчання та підготуватися до наступного опалювального сезону?

Припекло

– Сьогодні за опалення 62 квадратних метрів своєї квартири я сплачую «Черкаситеплокомуненерго» 592 гривні на місяць в опалювальний сезон. Коли довідалася, що вартість послуги здорожчає у півтора рази – просто похолола. Я мати-одиначка і платити лише за опалення близько 1 100 грн. на місяць мені не по кишені. Комуналка з’їсть увесь мій бюджет. Але ж нам з донькою необхідно щось їсти, вдягнутися і так далі, – розповідає черкащанка Наталя Титова. – Я розраховую на субсидію, але ж і оплачувати зайве комунальним установам мені аж ніяк не хочеться. На електроенергію, холодну та гарячу воду маю лічильники, тепло ж, яке споживає наш будинок, не обліковується.

Зрозумівши, що крім неї, ніхто не заощаджуватиме її кошти, жінка почала шукати можливості для економії заробленого. На жаль, встановити лічильник теплоенергії у квартиру не дозволяє наявна в будинку розводка. Тому сьогодні черкащанка вирішує, як переконати увесь будинок, а це два під’їзди, придбати та встановити лічильник тепла. Тут випливає питання, хто ж регулюватиме подачу теплоенергії на будинок залежно від зовнішньої температури. У такій ситуації найкраще питання вирішують Індивідуальні теплові пункти. Вони автоматично регулюють подачу теплоносія на будинок залежно від зовнішньої температури та обліковують спожите тепло. У місті коштом кредиту, взятого в Європейського банку реконструкції та розвитку, вже встановлено 103 таких пункти і, як запевняє мер, городяни вже відчули суттєву економію.

Обліковуй та заощаджуй

Мешканці будинків, у яких не встановлено приладів обліку теплоносія і які оплачують опалення за квадратний метр житлової площі, платять більше, ніж реально споживають тепла. Приклад – жителі черкаської висотки по вулиці Гайдара, 14. У опалювальний сезон 2012-2013 років вони оплачувати тепло за лічильником. У сезон 2013-2014 років їм встановили ІТП, однак лічильник в ньому не підключили. Тож цей опалювальний сезон тепло довелося оплачувати не за реально спожиті гігакалорії, а за квадратний метр житлової площі. У середньому на трикімнатну квартиру цього будинку щомісяць довелося заплатити на 200 грн. більше, ніж у попередній опалювальний сезон. Облік гігакалорій – реальна можливість заощадити.

Загалом за чотири місяці цьогорічного опалювального сезону 10 тисяч черкасців, які проживають у будинках облаштованих ІТП, заощадили 4,3 млн. грн. Найбільше коштів у лютому залишили в своїх родинах мешканці будинку по вул. Котовського, 97/2 (4-6 під’їзди). Рівень економії по їхній багатоповерхівці сягнув 44%. Очікується, що за шість місяців опалювального сезону мешканці будинків, де встановлені ІТП, заощадять 7-8 млн. грн.

Директор комунального  підприємства теплових мереж «Черкасиетплокомуненерго» Микола Кушнір розповідає, в останні місяці до них звертається чимало городян із проханням проконсультувати та допомогти встановити лічильники тепла на будинок чи під’їзд.

—   Усього на обслуговуванні нашого підприємства близько 550 багатоквартирних будинки міста. З них у 103 будинках встановлені індивідуальні теплові пункти, які регулюють подачу теплоносія на будинок та обліковують кількість спожитих гігакалорій. Іще 10 нових будинків були облаштовані ІТП будівельниками при здачі. Близько 40 міських висоток мають просто лічильники тепла. Тож орієнтовно 40% будинків, які ми обслуговуємо, вже облаштовані пристроями обліку тепла. Думаю, після здорожчання газу та теплоенергії кількість охочих платити лише за спожите виросте в рази.

Утепляйтеся

Лише у пострадянських республіках температура в квартирах регулюється відкритими квартирками. Ми звикли, що в помешканнях має бути 20-22 градуси, тепла а домочадці ходити у футболках та шортах. Для того, щоб заощадити тепло, його слід споживати менше і утеплятися не лише светрами, потрібно утеплювати будинок, замінювати вікна на склопакети.

Черкаське об’єднання співвласників багатоквартирного будинку по вул. Сумгаїтській, 19/1 завдяки утепленню і регуляції тепла в будинку заощаджує до 40 тис. грн. в сезон, а от жителі будинку по вул. Рябоконя, 25, утепливши фасад, заощадили за чотири місяці  100 тис. грн.

Якщо у звичайному панельному будинку температура повітря зимою коливається в районі 18 градусів, то після утеплення при тій же подачі теплоносія може піднятися до 23-25°С. Окрім утеплення стін необхідно замінити вікна, дехто закачує рідкий пінопласт між стиками панелей будинку. За батареями в квартирі варто наклеїти фольгу. Вона відображає тепло і спрямовує його в квартиру, а не на стіну. Зусилля окремих споживачів можуть дати результат, однак відчутної економії не забезпечать. Лише централізоване утеплення під’їздів та будинків, дозволить знизити споживання тепла і газу, а в результаті суттєво заощадить кошти кожного з мешканців цього будинку.

Дорогоцінне тепло

Скільки становитиме тариф на теплопостачання для жителів обласного центру стане відомо наприкінці цього тижня. Саме в ці дні національна комісія має затверджувати новий тариф. Однак вже сьогодні можна припустити тепло для черкащан здорожчає практична вдвічі.

З 1 квітня вартість газу для опалення населення зросте з 1390 грн. за тисячу кубометрів до 2944 грн. Відтак вартість однієї гігакалорії подорожчає з 300,96 грн. до 598 грн. За словами директора «Черкаситеплокомуненерго» Миколи Кушніра, їх підприємство подавало розрахунки, за якими новий тариф опалення квадратного метру житлової площі становитиме близько 16 грн., тоді як сьогодні його розмір – 9 грн.

Тим часом міський голова Черкас Сергій Одарич заспокоює черкащан, хоч тариф і зросте, однак в Черкасах він буде одним з найнижчих в Україні.

–   Навіть із включенням інвестиційної складової в Черкасах тариф лишатиметься одним із найнижчих в Україні, – підкреслив мер. – Це завдяки тому, що нам вдалося суттєво зменшити втрати в мережах при транспортуванні й коефіцієнт корисної дії наших котелень є, по суті, найвищим в Україні. Немає жодного міста, в якому були б такі низькі втрати, як у наших мережах.

ЗБЕРІГАЄМО ТЕПЛО

(який відсоток тепло збереження дають різні заходи утеплення, показники можуть змінюватися залежно від типу будинку)

Утеплення, заміна вікон — 5-6%;

Установка рефлекторів (фольги) за опалювальними приладами — 3-5%;

Утеплення стін — 5%;

Ущільнення вхідних дверей — 2-3%;

Закриті двері у під’їзд — 20%;

Підвісні стелі та утеплення підлог — 2%.