Екс-голова облради – черкаській владі: “Не біжіть поперед паротяга з територіально-адміністративною реформою”

1 Квітня 2015 13:45
vechirka.net

vechirka.net

Депутат Черкаської обласної ради Володимир Гресь розкритикував упровадження територіально-адміністративної реформи, яке нині активно обговорюється. На думку екс-голови обласної ради, зараз це питання не на часі, а наполегливе впровадження цієї реформи дасть негативні наслідки.

“Коли селян заганяли в колгоспи, то діди казали: “Я за колгосп – тільки не в нашому селі”. Так і я – за територіально-адміністративну реформу, але не в нашій області. Останнім часом у багатьох ЗМІ йдеться про те, що керівництво Черкаської області готове до адміністративно-територіальної реформи, без малого пропонують Черкащину зробити пілотним проектом. Я би хотів нагадати, як попередники-регіонали запроваджували медичну реформу на прикладі Дніпропетровської області – і що нічого доброго з того не вийшло. А черкаським керівникам радив би нарешті навести лад у земельних ресурсах, дозвільному центрі, зробити комп’ютеризацію сільських громад. Краще б уряд розпочав цю реформу з Чернівецької області і на прикладі рідної землі прем’єра показав, як вона має діяти”, – сказав Гресь.

За словами Греся, зараз влада часто говорить про позитивний досвід адміністративно-територіальної реформи у Польщі. Але полякам на цю реформу Євросоюз виділив 6 мільярдів євро допомоги, за які вони зробили інфраструктуру в сільських громадах, дороги, комп’ютеризацію, навели лад у дозвільній системі.

“Сьогодні в Україні неможливо провести цю реформу, вона матиме негативні наслідки. У час, коли в країні війна і 80% українців бідує, викинути усіх бюджетників: вчителів та медиків за межу бідності – гріх та злочин, – зазначив Гресь. – Тому пропоную черкаській владі не бігти поперед паротяга в намаганнях якнайшвидше запровадити територіально-адміністративну реформу, бо він може задавити і владу, і тих, хто активно пропагує цю реформу. І не забувати досвід 2005 року, коли вже була спроба територально-адміністративної реформи. Тоді її ініціатора Романа Безсмертного в рідному селі зустріли з вилами. Думаю, впроваджувачів реформи зразка-2015 року теж у селах стрічатимуть не менш “приязно”.