У ЧНУ розказали, як готуються до виборів ректора

1 Квітня 2015 09:35
facebook.com

facebook.com

У Черкаському національному університеті ім. Богдана Хмельницього 23 квітня – вибори ректора. У зв’язку з цим у навчальному закладі розпочався черговий етап – обрання представників з числа студентів, яким делегують право обирати ректора. Всього в університеті буде обрано 110 делегатів з числа студентів.

Як розповів голова оргкомітету з проведення виборів ректора ЧНУ Василь Мойсієнко, першими учасниками виборчого процесу стали студенти навчально-наукового інституту економіки і права. За квотою їм необхідно обрати 15 представників, які візьмуть участь у виборах ректора університету. Однак на загальних зборах було висунуто 37 кандидатів – їх прізвища і внесені до бюлетенів.

Що має знати студент ЧНУ, йдучи на вибори ректора:

1. Обирати ректора мають право виборні представники з числа студентів, які обираються студентами шляхом прямих таємних виборів. Але безпосередньо участь у виборах ректора візьме не більше 15% від загальної кількості осіб, які мають право брати участь у виборах.
2. Загальна кількість (квота) представників з числа студентів університету розподіляється між навчально-науковими інститутами, факультетами пропорційно до кількості студентів, які навчаються на цих факультетах, з розрахунку 15% від загальної кількості осіб, які мають право брати участь у виборах ректора університету.
Всього в університеті буде обрано 110 делегатів з числа студентів.
3. Система виборів ректора двоступенева. Спершу відбуваються вибори представників, яким делегують право обирати ректора. Саме вони безпосередньо обиратимуть ректора університету від імені всіх студентів університету шляхом прямих таємних виборів.
4. Виборним представником може бути будь-який студент відповідного ННІ, факультету.

facebook.com

facebook.com

5. Список кандидатів затверджується на конференції студентів ННІ, факультету.
6. Виборні представники обираються шляхом таємного голосування. Організацію проведення таємного голосування проводить студентська рада ННІ, факультету та організаційний комітет.
7. Вибори делегатів від ННІ, факультетів проводяться не пізніше ніж за 10 днів до виборів ректора університету за графіком, затвердженим організаційним комітетом.
8. Головувати на загальних зборах студентів має голова студентської ради ННІ, факультету, також обирається секретар, який веде протокол зборів, лічильна комісії для підрахунку бюлетенів.
9. Члени лічильної комісії на основі списку осіб, які мають право брати участь у голосуванні, видають бюлетені під підпис кожному студентові при пред’явленні документа, що посвідчує особу.
Бюлетень для голосування заповнюється особою, яка бере участь в голосуванні, особисто.
10. У бюлетені для голосування особа, яка голосує, робить позначку («+») або іншу, що засвідчує її волевиявлення, після чого опускає заповнений бюлетень у скриньку.
11. У випадку, коли кандидати набрали однакову найменшу кількість голосів, що перевищує встановлену квоту для даного ННІ, факультету, серед них проводиться другий тур виборів в тому самому приміщенні, одразу після підрахунку голосів.
Член організаційного комітету та лічильна комісія повторно виготовляють ту саму кількість бюлетенів із внесенням відповідних кандидатур, після чого проводиться процедура голосування аналогічно попередній.
12. Підрахунок голосів починається одразу після закінчення голосування в присутності студентів факультету і проводиться без перерви.
13. Бюлетень для голосування може бути визнаний недійсним, якщо в бюлетені зроблено позначки більше встановленої квоти; якщо не зроблено жодної позначки; якщо неможливо з інших причин встановити зміст волевиявлення.
14. Результати обрання представників, які братимуть участь у виборах ректора університету, оприлюднюються на веб-сайті університету в розділі «Вибори ректора».
15. Вибори ректора Черкаського національного університету ім.Богдана Хмельницького відбудуться 23 квітня 2015 року.
16. Обраним делегатам: пам’ятайте, якщо вам пропонуватимуть за винагороду проголосувати за певного кандидата або не з’явитися 23 квітня в університет, а відтак – не голосувати взагалі, ви повинні повідомити про це оргкомітет із проведення виборів ректора ЧНУ (Мойсієнко В.М. – голова оргкомітету тел.37-41-62, 0631052225).