В уманчан – найдорожча вода в Україні

21 Квітня 2015 09:30
job-sbu.org

job-sbu.org

Лише на 20% може забезпечити себе водою з місцевих джерел місто Умань, а решту купує у Білій Церкві, у приватного підприємства, яким є тамтешній водоканал. Ще торік уманчани брали воду по 1,02 гривні за кубометр води. Та раптом улітку ціна води на березі Росі в Білій Церкві підскочила для Умані до 3,62.

Це при тому, що Умань там і насоси свої має, і сама платить за електроенергію та інші витрати з прекачування води за сто двадцять кілометрів.

 Про особливу ситуацію розповів головний економіст КП «Уманьводоканал» Анатолій Мельничук, інформує Черкаський край.

“Якщо раніше ми купували воду по оптовій ціні як категорія «інші споживачі», то тепер поділ на категорії «населення», «бюджетні підприємства та організації» й «інші» в Україні скасований, тариф став єдиний для всіх. Тож коли Біла Церква обчислила собівартість постачання води на своє місто, це й склалося в оті 3,6 гривні за кубометр. І нам виставила таку ж ціну. Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та компослуг, з такою ціною для Умані погодилась: мовляв, «ми виконуємо постанову Кабміну, якою скасовано поділ на категорії споживачів». Це, скажу вам, той приклад, коли була політика, та не було економіки, — зауважує Анатолій Ілліч. — Якщо ми до цього витрачали на покупну воду 4 мільйони гривень на рік, то тепер нам «з повітря» добавили десять. У нас зараз висить уже 14 мільйонів гривень боргу перед Білою Церквою. Наш водоканал пішов у боргову яму. На сьогодні вже й Біла Церква побачила, що 3,6 гривні для Умані — це для них не тільки «рожевий дохід», а й кошти, які не скоро їм прийдуть. Тривають суди. Торік у грудні ми були у керівництва Нацкомісії разом з представниками Білої Церкви, бо вони вже й самі почали ініціювати зворотний процес, щоб повернути тариф оптового водопостачання.

Анатолій Мельничук принагідно попросив обласне тервідділення АМКУ також посприяти з розрізненням тарифів.

Тим часом із 1 травня уманчани мають платити 17,30 гривні за кубометр води з водовідведенням, послуга для них дорожчає ще на гривню. Умань, разом з Фастовом, Глуховом, Обуховом, входить до числа міст, які п’ють найдорожчу воду в Україні. А ближче взяти воду місту поки що нізвідки.