Уряд має вибачитися перед ученими за невдалий експеримент, – Томенко

22 Квітня 2015 10:33
dt.ua

dt.ua

Український уряд повинен вибачитися перед ученими за невдалий експеримент. Таку думку народний депутат України Микола Томенко висловив у своєму блозі на «Обозревателе», коментуючи ухвалення парламентом закону «Про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» (щодо збереження науково-педагогічного кадрового потенціалу країни)» від 21 квітня 2015 року.

«Сьогодні Верховна Рада виправила одну важливу помилку Уряду – повернула працюючим пенсіонерам-науковцям виплату повної пенсії, без відповідних вирахувань, які передбачались урядовим законом щодо пенсійного забезпечення. До речі, саме це і було однією з причин, через які я не голосував за відповідний законопроект стосовно змін до пенсійного законодавства», – написав М. Томенко.

Він нагадав, що, як відомо, наслідком урядової ідеї про податок з працюючих пенсіонерів у вишах стало масове звільнення представників наукової еліти – академіків, професорів, доцентів, докторів наук та ін.

«Але, найтрагічніше в цій ситуації те, що досі Уряд і, зокрема, керівництво Міносвіти вважають, що те їхнє рішення було правильним. І керівництво Міносвіти навіть не боїться публічно говорити про те, що то було правильне рішення, мовляв, нічого страшного в тому, що звільняться кілька тисяч професорів чи доцентів, немає. Якби очільники Міністерства освіти зустрілися з викладачами (особливо, природничих та політехнічних вишів), вони би зрозуміли, що деякі кафедри, центри чи напрямки науки через їхні новації взагалі можуть зникнути. Бо у цих напрямках підготувати професора чи доктора наук не так вже і легко, а тим більше – дати час, щоб цей молодий доктор чи професор створив власну наукову школу і підготував молоде покоління», – зазначає М. Томенко.

Тому, на його думку, добре, що Верховна Рада виправила помилку Уряду, 308-ма голосами ухваливши закон щодо збереження науково-педагогічного кадрового потенціалу країни. «Сподіваюся, його скоро підпише і Президент України. Але все-таки було би добре, якби Уряд вибачився перед вченими і науковцями за цей недолугий експеримент», – вважає Микола Томенко.