28 черкащан – у реєстрі осіб, що підлягають люстрації

2 Травня 2015 15:33

photo_5442428 осіб від Черкаської області увійшли до реєстру осіб, що підлягають люстрації, який створив Громадський люстраційний комітет.

Зокрема, до списку увійшли колишній заступник начальника обласної податкової служби Володимир Коломієць, екс-заступник начальника УСБУ в Черкаській області Андрій Сорочан, інші колишній представники черкаського управління СБУ Юрій Петренко, Олег Котляр, Сергій Григоренко, Вадим Плетньов, Володимир Криленко, колишні представники міліцейської верхівки області Сергій Поліщук, Сергій Радченко, Борис Сухецький, Володимир Ліпандін, Володимир Іващенко, Володимир Заворітній, Валерій Дерновий, колишні чиновники Анатолій Івашкевич, Едуард Івакін, Тетяна Прітченко, Михайло Пузяк, Сергій Рябцев, Сергій Тулуб, Василь Корнієнко та багато інших громадян.

«Яким би великим не був саботаж з боку клептократичної держави, що бореться за своє існування, ми його долаємо, – написав на своїй сторінці в соціальній мережі «Фейсбук» голова комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції, голова Громадського люстраційного комітету Єгор Соболєв. – «У лютому Громадський люстраційний комітет визначив 50 найбільших високопосадовців, які підлягають люстрації, але утримуються на посадах. 10-ох з них вже немає в кріслах. Це суспільство може все. Треба тільки про це не забувати. Журналістам робити розслідування, громадянам – вимагати дій за їх результатами, депутатам – допомагати першим та другим. І все тоді вийде. І люстрація, зокрема. Не за місяць, не за рік, але ми обов’язково демонтуємо цю клептократичну державу і ув’язнимо її конструкторів».

Реєстр створено для того, щоб суспільство домоглося люстрації тих, хто втримався на посадах і не допустило повернення тих, кого вже звільнено. Тепер кожен може перевірити: чи законно перебуває на посаді чиновник, чи працював він на вищих керівних посадах у період Євромайдану, чи працював більше року за часів Януковича та чи відповідає задеклароване майно фактичому в особи, яка претендує на посаду очільника обласної міліції, податкової чи окремого Національного агентства.

Надання громадськості відкритої інформації про посадовців, які не мають права працювати на державних посадах, – важливий інструмент, що надасть змогу попередити незаконні призначення та забезпечить поступове очищення державних установ від кадрів колишнього злочинного режиму, переконані в люстраційному комітеті.

На сьогодні до Реєстру внесені посадовці, які працювали на керівних посадах під час режиму Януковича, та ті, що не звільнились за власним бажанням під час Євромайдану. В подальшому Реєстр планують розширити даними про осіб, які підпадають під інші критерії Закону.